30 juli 2010

Bara för att lungna ner era upprörda hjärtan: ja, det finns bemanningsföretag som sköter sig examplaristiskt, som kan lagen och läser avtalen rätt. Men det finns mycket mer att rensa ute annars i det här området än vad media och FACKET kan ana.
Jag är väldigt kritisk till bemanningsföretag. De senaste veckornas avslöjanden om hur de behandlar sina anställda har bara förstärkt min övertygelse. Deras affärsidé går ut på att man handlar med människornas arbetskraft i vinstsyfte. Visst går det att säga såsom de gör att de förser företagen med arbetskraft när det är arbetstoppar eller brist på arbetare t.ex. pga. sjukdom osv. Det beror bara på ur vems synvinkel man tittar på saken.

Hur fungerade det förut innan bemanningsinvasionen? Jo, företagen anställde folk direkt på visstidsanställningar. Det betydde att företagen själva tog ansvar även för den här tillfälliga arbetskraften. Man hade koll på läget. Det fanns inte så stora skillnader, om inga,på arbetsvillkoren och ev. förmåner. Nu ser verkligheten annorlunda ut. Det har skapats en mycket otryggare anställningsform med lägre löner och sämre villkor.Jag har hört "berättelser" om hur den europeiska arbetsmarknaden utnyttjas maximalt i svenska företag för att pressa ner kostnader via löner, just via benanningsföretag. Och dessa är inga enskilda företeelser utan detta är ett faktum på arbetsmarknaden i syfte om att skapa ökat vinstutrymme i företagen.

Allt går ut på att göra allt större vinster för att tillfredställa ägare. Om man anlitar bemanningsföretag så slipper man den etiska biten med den arbetskraften. Man tar hand om sina egna fastanställda, följer svensk kollektivavtal och lagar medan de via bemanningsföretagen kanske inte ens kan svenska och har aldrig hört talas om lagstadgad vila mellan arbetspassen eller att man ska ha tillgång till skyddutrustning i vissa arbetsmoment osv. Listan kan göras lång.

Har vi förlorat vår moral i jakten om mer pengar? Bryr vi inte oss om varandra längre? Ska inte alla arbetare njuta av samma rättigheter oavsett vem som är deras arbetsgivare? Vi måste börja ställa krav! Folk måste våga säga ifrån! Det är helt möjligt att göra vinster och ge anställda avtalsenliga löner och villkor.

Sossemor kräver bl.a. att de varor som jag köper i Coop/Ica är levererade dit av folk som har vettiga arbetsförhållanden och avtalsenliga löner oavsett om de är Coops/Icas egna anställda eller via entreprenör som anlitar bemanningsföretag.

22 juli 2010

Har ägnat mig åt till tillsynsfrågan av enskilda förskolor och kvalitetskrav i förskolan idag. Jag lärde mig exempelvis att enskilda förskolor behöver inte följa förskolans läroplan men det är dock vanligt att kommunerna ställer det kravet i alla fall. Vallentuna kommun gör det. I själva verket är "villkor för godkännande av enskild huvudman att bedriva förskola, fritdshem eller annan pedagogisk omsorg i Vallentuna kommun" ganska bra. Visst skulle vi med (S)-styre ställa hårdare krav på pedagogisk personal på förskolor. Som ni kommer ihåg så ligger vi risigt till med det jämfört med riket, speciellt när det gäller de enskilt drivna förskolor.

Under förra mandatperioden utkom Skolverkets allmänna råd för kvalitet i förskolan SKOLFS 2005:10 Det dokumentet kunde gott och väl ligga grund för kommunens tillsynsarbete av enskilda förskolor men naturligtvis också ligga grund för vår egen kommunal verksamhet. Där står det tydligt vad kommunen bör göra. Sossemor har ambitionen att lyfta fram förskolans pedagogiska del och betydelse utan att minimera omsorgsdelen. Bara det bästa duger åt våra barn!

P.S. Ska fråga efter "tillsynspolicyn"/rutiner i kommunen nästa vecka.

19 juli 2010

Jag försökte nå vissa personer idag främst i jobbrelaterade ärenden. Det är bara att konstatera att folk är fortfarande på semester och jag får tålamodigt vänta tills augusti innan jag kan ens förvänta mig något svar.

Det har skrivits om berömda personers första sommarjobbsminnen bl.a i DN. Alla kommer ihåg sitt första sommarjobb. Jag hade mitt första sommarjobb som trädgårdsarbetare i Outokumpus fabriksområde i Björneborg. Jag var 14 år. Vi sommarjobbare hade mycket roligt tillsammans samtidigt som vi fick inblick i vuxenvärldens villkor (både arbetsmiljön och livet som helhet). Det fanns en lampaffär i gatuhörnet mittemot busstationen. Varje gång när jag cycklade förbi affären så beundrade jag en vit rosenlampa som var dyr (470 mark om jag kommer ihåg rätt). Jag bestämde att den lampan vill jag köpa med de pengar jag tjänar från sommarjobbet. Vet ni att den lampan hänger fortfarande i mitt sovrum, lika fin och lika bra som då för måååånga år sedan.

Med de minnen i bakhuvudet ska jag kämpa för att Vallentunas ungdomar får erfara härligheten att tjäna egna pengar nästa sommar.

16 juli 2010

Min favoritläsning har kommit ut! Länsstyrelsens årliga rapport om bostadsituationen i länet fanns i min postfack idag när jag kom till jobbet. Jag vet att det låter väldigt egoistiskt (igen) men vår (S)-bostadspolitik får all stöd från den och från tidigare rapporter. Det råder stor brist på hyresrätter. Vallentuna ligger fortfarande på jumboplatsen av alla länets kommuner när det gäller andelen hyresrätter i kommunen. Rapporten finns också på länsstyrelsen hemsida. Läs den!

Min äldsta dotter har fått ett andrahandskontrakt på en hyresrätt. Inte i Vallentuna, utan i Nacka. Och bara för en termin men det är ändå en början.

15 juli 2010

Vilken fantastisk idé med cykeltaxin av miljöpartiet!
Det enda som fick mig att fundera på saken var att miljöpartiet hade anställt killar från juniorlaget i Vallentunas bollklubb till det här jobbet. Pojkar får alltså bära miljöpartiets tröja på sig medan de cyklar med gröna (MP)-cyklar mot betalning från (MP). Det råder brist på sommarjobb för ungdomar i alliansens Vallentuna så de killar är säkert glada av att få lite extra pengar under sommaren.

I princip tycker jag att all idrotts- och kulturaktiviteter i olika föreningar för barn och unga ska vara "fria" från all politik. Det ska inte finnas risk att förknippa någon förening med något parti. Hur skulle jag har reagerat om min son kom hem och sade att han fick sommarjobb via sin tennisklubb att ta ut "gamlingar" på promenad med moderaternas tröja på?

8 juli 2010

Jag blev så berörd av Mona Sahlins tal i Almedalen ikväll. Jag lyssnade det på tv:n. Hon talade med KÄNSLA. Och hon eldade upp den känslan som jag bär i mig. Känslan som driver mig att fortsätta kampen om att få utveckla vårt samhälle där vi bryr oss om varandra. Samma drivkraft fanns i varje ord i hennes tal. Det hon sade, menade hon också. Hon kunde tydligt påpeka skillnader mellan blocken. Skillnader som baserar på fakta som vem som helst kan se i antalet unga arbetssökande, i barngruppernas storlek i förskolorna, i oron över ekonomin som sjuka känner för osv. Jag känner fullt förtroende för Mona Sahlin och jag är övertygad om att hon kommer att bli den bästa statsministern vi har någonsin haft.

7 juli 2010

Foldern om hur vi i oppositionen (S), (MP) och (V) kommer att utveckla Kristinebergsskogen när vi får möjlighet efter höstens val kommer från tryckeriet idag. Under nästa vecka börjar vi dela ut broschyren i brevlådorna. Jag kommer också att ha ett antal uppe i mitt kontor på kommunalhuset och i Folkets hus så om du har vägarna förbi så hämta gärna ett eget ex.

Kristinebergsskogens öde avgörs den 19 september 2010. Hur vill du ha det?

5 juli 2010

Läste en intressant artikel i Finlands största dagstidning "Helsingin Sanomat" om hur man har testat nya möjligheter till boende/invånarinflytande och dialog vid samhällsplanering speciellt vid byggandet mer eller mindre under hela byggprocessen från tomtval fram till olika lösningar invändigt och utvändigt (t.ex. på gården). Om jag får möjlighet på hösten (!) så finns det anledning att titta närmare på dessa arbetssätt som möjliggör invånarnas deltagande och inflytande i fysisk samhällsplanering på helt annat sätt än idag.

Ingenting slår ett bastubad i en vedeldad bastu vid en sjö i finska skogen. Man blir som pånyttfödd.

1 juli 2010

SÅ föraktfullt att skicka runt ett fejkat kedjebrev där man förtalar vår partiledare Mona. Avsändaren var en moderat kommunpolitiker från Gnosjö. Vad är detta för valmetoder de använder? Jag hoppas innerligt att ingen socialdemokrat sjunker så lågt och hittar på något liknande.