3 mars 2014

Aerosol, markanvisningar, kollektivavtal, hyresrätter

Med dessa vårbilder ska jag förmedla dagens lokalpolitiska nyheter. Den första är förhandsbesked från Länsstyrelsen ang. Vallentuna-Mörby 1:103 och 1:112= Aerosoltomten= fastigheten där kommunfullmäktiges ordförande är delägare. Där framgår det tydligt att "... anser Länsstyrelsen att föreslagen markanvändning, bostäder, är olämplig och inte förenlig med kap 2§5 PBL.1 och med att man ytterligare exploaterar området ökar dessutom persontätheten samt trafiken i området vilket ökar risknivån"  och "Det vore i så fall lämpligare att förelägga mindre känslig verksamhet till området, tex lättare industri eller verksamhet för lager eller dylikt."  Precis som (S) har hävdat hela tiden!
Alliansen avslog förra året vår motion om att ta fram en markanvisningspolicy. Nu kommer de med ett förslag om markanvisningsinbjudan där man har ett antal kriterier för de byggherrar som är intresserade av att bygga i Vallentuna. Vi inom (S) funderade på detta och kom med ytterligare fem tilläggsyrkanden utöver dessa bl.a. att varje byggherre som tilldelas en markanvisning ska ha arbetsvillkor i enlighet med svenskt kollektivavtal i alla led och att en byggherre som är beredd att bygga också hyresrätter och andra alternativa upplåtelseformer (kooperativa lägenheter, ägarlägenheter) ges företräde vid markanvisningar. Alliansen med (M) i spetsen verkar inte vara anhängare av vettiga arbetsvillkor och hyresrätter i den praktiska politiken. Ingen större nyhet, det medger jag också men eftersom de muntligt förespråkar det i alla olika sammanhang så gav vi dem en möjlighet att verkligen visa att de menar det på allvar. Det gjorde de inte!  
Revidering av taxor och avgifter för idrottsplatser och sporthallar yrkade vi återremiss  i kväll på kommunstyrelsen och majoriteten tyckte likadant. Beslutsunderlaget är bristfälligt och mycket rörigt. Det behöver förtydligas innan man kan ta ställning till själva ärendet.
Frågan om sommarjobb till kommunens unga har vi haft med i vårt alternativa budgetförslaget sedan 2011. Idag fattade kommunstyrelsen beslutet om sommarjobb till alla kommunens16-18 åringar, 80kr per timme under tre veckors tid. Majoriteten finansierar detta med pengar från kommunens oförutsedda utgifter- pengar (ur 4 miljoners reservpengar). 

P.S. Bilderna är från Paris där jag vandrade runt under helgen och njöt av våren som hade kommit lite längre än i Vallentuna.

Inga kommentarer: