Jag är väldigt kritisk till bemanningsföretag. De senaste veckornas avslöjanden om hur de behandlar sina anställda har bara förstärkt min övertygelse. Deras affärsidé går ut på att man handlar med människornas arbetskraft i vinstsyfte. Visst går det att säga såsom de gör att de förser företagen med arbetskraft när det är arbetstoppar eller brist på arbetare t.ex. pga. sjukdom osv. Det beror bara på ur vems synvinkel man tittar på saken.
Hur fungerade det förut innan bemanningsinvasionen? Jo, företagen anställde folk direkt på visstidsanställningar. Det betydde att företagen själva tog ansvar även för den här tillfälliga arbetskraften. Man hade koll på läget. Det fanns inte så stora skillnader, om inga,på arbetsvillkoren och ev. förmåner. Nu ser verkligheten annorlunda ut. Det har skapats en mycket otryggare anställningsform med lägre löner och sämre villkor.Jag har hört "berättelser" om hur den europeiska arbetsmarknaden utnyttjas maximalt i svenska företag för att pressa ner kostnader via löner, just via benanningsföretag. Och dessa är inga enskilda företeelser utan detta är ett faktum på arbetsmarknaden i syfte om att skapa ökat vinstutrymme i företagen.
Allt går ut på att göra allt större vinster för att tillfredställa ägare. Om man anlitar bemanningsföretag så slipper man den etiska biten med den arbetskraften. Man tar hand om sina egna fastanställda, följer svensk kollektivavtal och lagar medan de via bemanningsföretagen kanske inte ens kan svenska och har aldrig hört talas om lagstadgad vila mellan arbetspassen eller att man ska ha tillgång till skyddutrustning i vissa arbetsmoment osv. Listan kan göras lång.
Har vi förlorat vår moral i jakten om mer pengar? Bryr vi inte oss om varandra längre? Ska inte alla arbetare njuta av samma rättigheter oavsett vem som är deras arbetsgivare? Vi måste börja ställa krav! Folk måste våga säga ifrån! Det är helt möjligt att göra vinster och ge anställda avtalsenliga löner och villkor.
Sossemor kräver bl.a. att de varor som jag köper i Coop/Ica är levererade dit av folk som har vettiga arbetsförhållanden och avtalsenliga löner oavsett om de är Coops/Icas egna anställda eller via entreprenör som anlitar bemanningsföretag.
2 kommentarer:
Jag har under senare tid börjat fundera allt mer om inte bemanningsbranschen bidrar till att öka arbetslösheten? Det skulle vara intressant att veta hur många uppdrag bemanningsföretagen får (antal lediga jobb som annonseras via dem) relaterat till hur många personer som finns registrerade i deras sökandebank samt slutligen hur många av dessa registrerade personer som någonsin får ett jobb via bemnningsföretagen? Hur stor andel av de registrerade får jobb? När jag tittat på några verksamhetsrapporter så tycks de ha stora vinster, med en tvär uppåtgående kurva under de senaste åren. Kan det vara så att det uppstår en kraftig selektering/diskriminering av arbetskraft? Tilläggas bör att det visserligen är många som får jobb via dessa, men att eventuellt en ännu större andel stängs ute från möjligheterna att få jobb. Värt att undersöka är om det råder åldersdiskriminering vid vissa bemanningsföretag eller andra diskriminerande anställningsgrunder? Läste i en blogg att bemanningsföretagen presenterar hur många som finns registrerade i deras sökandebank när de ska sälja sina tjänster till uppdragsgivare? Jag vet inte om detta är korrekt, men om...är det skrämmande. I sådana fall borde alla som inte får något jobb hos bemanningsföretagen avregistrera sig för att inte användas som lockbete!
Bemanningsföretagen har etablerat sig i den svenska arbetsmarknaden på ett sätt som gör det väldigt svårt att ifrågasätta deras existens överhuvudtaget. Men jag är övertygad om att facken skulle ha mycket jobb att kontrollera att allt går rätt till. Är det verkligen fråga om en tillfällig arbetstopp eller borde man istället tillsvidareanställa. Ja, det finns mycket att undersöka om i dagens arbetsmarknad.
Skicka en kommentar