4 december 2012

Jag gratulerar Vallentuna församling som ska diplomeras som Kyrka för Fairtrade nu på söndag.

Ett antal år sedan föreslog vi socialdemokraterna i Vallentuna att etiska och miljökrav skulle jobbas fram i vår upphandlingspolicy. Det blev nej till det förslaget av alliansen. Vi har fortsatt att kämpa vidare med höjda krav i upphandlingar. Nu senast med vår motion om Fairtrade-city diplomering.

Vi kan läsa i dagens Mitti Vallentuna att kommunalrådet Örjan Lid (M) påstår att etiska krav ställs redan. Varför avslog han i så fall vår motion? Vilka etiska krav finns det? På vilket sätt sker den kontrollen som han påstår finns? Det där låter väldigt konstigt.

 Kommunalrådet ser inga fördelar med att kommunen ska diplomeras som Fairtradecity???

Fairtrade-city certifiering är ett mycket tydligt tecken på vilka värderingar kommunen står för. Det är ett signum att kommunen gör sitt bästa att odlare och anställda i utvecklingsländer får förbättrade arbets- och levnadsvillkor i och med de får vettig lön för sitt arbete. Dessutom investeras fairtradepremierna i lokalsamhällets verksamhet. Det är inte passivt bistånd utan handel med vettiga villkor. Som extra bonus främjas också miljöhänsyn och ekologisk produktion med fairtrade.

Örjan Lid ser inga fördelar med detta! Över 50 andra kommuner och massor av organisationer i Sverige har gjort det. Han borde passa på och fråga dem.

Inga kommentarer: