26 juni 2013

Ur (S) budgetalternativ del 1:

I vårt alternativa budget för 2014 har vi lagt de stora satsningarna på barn, ungdomar och de äldre i Vallentuna. Hela budgeten präglas av ett förebyggande och utvecklinginriktad synsätt. Det lönar sig att investera än att lappa och laga i efterskott. Det är klokare att investera INNAN man får problem och bekymmer.

Utöver majoriteten 2,7 miljoner mer till skolpengen anser vi att det behövs 5 miljoner till för att rektorena kan få utrymme att höja lärarlöner (etapp 2, etapp 1 var förra årets höjning ). Duktiga och engagerade pedagoger ska ha bra löneutveckling. Det ska synas i lönekuverten att man har gjort ett bra jobb med våra barn och ungdomar!

Eftersom resultaten i nationella prov i svenska år 3 behöver höjas ordentligt kan vår skolpengshöjning användas exempelvis till ökad skolbiblioteksanslag så skolorna kommer åtminstone på genomsnittsnivån i riket. Man lär sig läsa genom att läsa. Välutrustad och modern skolbibliotek lockar barnen att läsa och söka information och fakta.

Att kunna anställa en specialpedagog/lärare som tidigt ger det stöd barnen behöver är välanvända skattepengar. Barnen halkar inte efter i sin läroprocess samtidigt som man avlastar klassläraren vars möjlighet att tillgodose allas unika behov till fullo i en klassrumssituation är begränsad.

Många skolledare har tung administrativ börda och tiden räcker inte alltid till att vara en pedagogisk ledare i den mån man önskar. Med ökad skolpeng kan skolorna hitta lokala lösningar hur denna situation kan ändras.

I Barn- och ungdomsnämndens fasta ram har vi en 6,5 miljoner kronor mer än majoriteten. Många Vallentuna skolor kämpar på att spara ihop tillräckligt med pengar för att kunna utrusta eleverna med moderna läroverktyg t.ex. med iPads eller datorer. Här har vi en lösning med en IT-fond som är behovbaserad. Skolorna, både fristående och kommunala kan söka medel för de materiella anskaffningar, utbildning för pedagoger eller vad de ni anser att de behöver från den här fonden och slipper snåla all evighet med skolpengen. ALLA Vallentuna skolor ska ha godtarbar nivå med digitala läroverktyg. Denna satsning kostar 3,5 miljoner ut av de 6,5 miljonerna. Resten av pengarna (=3,0milj.) går till resurscentrum som ansvarar för de extra tilläggspengarna för barn med särskilda behov, för kostnadsfri simskola för 6 åringar och kostnadsdfri läxhjälp för alla.

Framtidspartiet Socialdemokraterna känner stort ansvar för vår framtid, våra barn och ungdomar. Det får kosta!

2 kommentarer:

Anonym sa...

barn, unga och "de äldre" står det i början av ditt meddelande,
men var hittar man sen de äldre?

Jaana sa...

Oh vad roligt med otåliga läsare :)
Jag hade tänkt ta en nämnd per dag vilket innebär att jag skriver om socialnämnden idag.