16 september 2013

Kyrkovalets preliminära resultat är  det att (S) är det enda partiet i Vallentuna som gick framåt med en mandat från 5 till 6. Vi fick 3, 83% fler röster än i valet innan. Hembygdens kyrka är störst med sina 12 mandat men har inte ensam en majoritet.

Visst gläds jag över vår framgång i valet men är samtidigt mycket bekymrad över det låga valdeltagandet. Bara 13% av röstberättigade gick till valurnan. Av 14900 personer röstade 1934. Vad är det som inte engagerar folk att välja vilka ska besluta om hur kyrkoskatten ska användas och i vilken riktning ska kyrkan styras? 13%!!!

Vad säger detta valresultat egentligen? Detta resultat ger egentligen inte ett tydlig mandat för någon. Jag anser dock med bestämdhet att så länge kyrkan har beskattningsrätt av sina medlemmar så ska medlemmarna vara representerade i någon form i kyrkans beslutande organ. Borde man ändra på valdag? Borde man göra förändringar kyrkans beslutande organisation som idag verkar ganska krånglig med fullmäktige, stift och kyrkomöte? Det finns också alldeles för många nomineringsgrupper och inte har jag koll på vad de alla står för mer än de lokala.

Jag tackar alla som har röstat på oss och har gett sitt förtroende till (S) kyrkogruppen i Vallentuna.  Vår kyrkogrupp har ansvarsfullt deltagit i kyrkans inre utvecklingsarbete och också i utåtriktade aktiviteter där frivilliga händer har behövts. Nu gäller det för dem att börja driva de frågor som de gick till val på. Lycka till med det arbete!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kyrkan har ju beskattningsrätt även om man inte är medlem, begravningsdelen bestäms av vilken församling man bor i oavsett om man är medlem eller inte.

Jaana sa...

Det stämmer! Vi som är medlemmar betalar dock ytterligare en peng till.

Anonym sa...

Men "Avgiften ska också täcka huvudmännens kostnader för att erbjuda vissa tjänster i samband med begravningar, exempelvis för att ordna lokaler i samband med begravningsceremonier.

Avgiften är däremot inte kopplad till enskilda personers begravningar"
Framför allt den sista meningen borde betyda att begravningsavgiften är lika i alla Sveriges församlingar.