29 januari 2015

Reseregler!

Kommunfullmäktige beslöt  2013  om ny ordning när det gäller tjänsteresor. Alla resor som kostar mer än en tredjedel av prisbasbeloppet ska ansökas på kommunstyrelsen fyra månader i förväg. Visst ska man ha framförhållning med resorna men det går inte alltid. Visst ska man vara mån om skattebetalarnas pengar men ska det vara politikernas sak att bedöma resornas syfte och kostnad? Ansökningarna kommer för sent och underskrifter saknas osv. Vi Socialdemokraterna sade redan vid beslutstillfället för två år sedan att vi inte ställer oss bakom beslutet. Dessa två år har visat mer än tydligt att kommunfullmäktiges beslut har försvårat verksamheternas planering, eleverna har hamnat i kläm och politikerna jagar efter rätt fyllda ansökningspapper. Det är ju inte klokt!!! Vi är valda att ha övergripande tillsyn av detta. Det får vi när ansökningarna radas upp på anmälningslista. Det räcker. Kommundirektören och förvaltningscheferna är de enda rätta att bevaka skattepengarnas användning i detta område. Politikerna lär ha annat att göra eller?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hur menar du?
Det gäller väl tjänsteresor som kostar mer än 14.800 kr?
Hur påverkar det elever?

Jaana sa...

Elever åker tillsammans med sina lärare och om läraransökningar kommer för sent eller är ofullständigt ifyllda så riskerar hela resan att inte bli av. Att beslutet ska tas i kommunstyrelsen förlänger hela processen och är enligt socialdemokraternas mening onödigt. Sådana här beslut ska fattas nära den berörda verksamheten som kan bedöma ansökan utifrån verksamhetens mål jfm kostnad och utifrån andra möjliga faktorer.

Kommunstyrelsen har ju alltid möjligheten att ställa frågor och funderingar utifrån de anmälda resorna som finns på kommunstyrelsens anmälningslista. Det är viktigt att politiken fokuserar på de stora riktlinjerna, reglerna och uppföljning och lämnar det praktiska till tjänstemännen.

Anonym sa...

Ok då förstår jag, missförstod ordet "tjänsteresor". Dessutom trodde jag att resor för elever och lärare till olika dagsmål var rektors sak.

Jaana sa...

Ja, egentligen borde det räcka att rektorn anser att resan fyller sin funktion ang. elevernas måluppfyllelse, lärarnas kompetensutveckling, osv.