2 februari 2015

Vem ska få bygga bostäder i Vallentuna?

Här är en bild på kanske den bästa kommunägda tomten i centrala Vallentuna, sk. Norra tomten = Coop-parkering. Den står snart i tur att bebyggas.

Det blev inte ännu beslut om "Riktlinjer för kommunala markanvisningar" på senaste kommunstyrelsemötet. Ärendet blev återremitterat. Men det var tydligt att alliansen var naturligtvis inte beredd att ta våra tilläggsförslag. Synd att behöva skriva "naturligtvis". Det kändes som  de stängde öronen och ville inte ens fundera på vad vi har för ett förslag. Vi i oppositionen begärde ajournering när de i sin tur kom med sina förslag till förändring som vi sedan resonerade om tillsammans med MP. Det är så jag föredrar att man seriöst behandlar allas förslag oavsett från vilket parti det kommer ifrån.

Vår S grupp hade suttit och tänkt till ordentligt innan vi fattade beslut om vad vi ville ha med om i de kriterier som sedan ska ställas på de företag som vill bygga bostäder i Vallentuna. Det är inte några konstigheter utan vi har tittat på några kommunens riktlinjer och har märkt att det saknas vissa viktiga delar. Ett exempel är att förutom priset på marken, byggets ambition och kvalité ska även UPPLÅTELSEFORMEN få spela sin roll när man väljer bland flera intresserade.

I Nacka kommuns riktlinjer står det så här: "Nacka kommun strävar efter en blandning av hyresrätt och bostadsrätt/äganderätt. I respektive markanvisning kommer det att framgå vilken upplåtelseform som är önskvärd och om marken avses upplåtas med tomträtt eller om den ska säljas."

I Malmös riktlinjer skriver de så här: " Kommunen skall medverka till att de boende ges ökad valfrihet i bostadsform och val av bostadsområde. En övergripande målsättning är att motverka segregation och uppnå en blandning av upplåtelseformer i varje stadsdel. Inom bostadsområden skall därför mark fördelas mellan bostadsrätter, hyresrätter och äganderätter på så sätt att komplettering sker med den upplåtelseformen som är minst representerad." 

Två helt olika kommuner, en S styrd, en M styrd, men båda har upplåtelseformen som en mycket central punkt i sina riktlinjer. Vallentuna alliansen gör inte det. Varför?

 Vi  Socialdemokrater föreslog också om att marken skulle kunna hyras ut/ arrenderas som tomträtt ( precis som i Nacka och Malmö) och att man lägger till även markanvisningar till verksamheter. Dessutom vill vi ha en förteckning över markansökningar och en förteckning över markanvisningar så blir det ordning och reda och arbetet kan lättare följas upp. Arbetsvillkor i enlighet med svenskt kollektivavtal i alla led måste finnas med för att försäkra oss att de som bygger i kommunen har vettiga arbetsvillkor. Självklart!

Inga konstigheter alltså. Vettig socialdemokratisk politik som gynnar alla!

Inga kommentarer: