6 februari 2015

Norra Djurgårdsstad!

Dagens tema var hållbart byggande. Mälardalsrådet var arrangör för dagens seminarium och det praktiska exemplet var Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Området som ska byggas är väldigt stor. 
12 000 bostäder, 35 000 arbetsplatser, 600 000m2 affärslokaler. 50% ska bli hyresrätter och 50% bostadsrätter! 
Här är en bild på en lekplats som finns i området (= etapp 1) som är färdigbyggt. Enligt Plan- och bygglagen ska planeringen ta hänsyn till barnperspektivet. Det behövs lite större parker och lekytor också. De pyttesmå innegårdssandlådorna räcker inte.
Här ovan ett exempel på arkitekturen i området. Hela planeringen har utgått från hållbarhetssträvan med följande fokusområden:  energi, byggnader, transporter, återvinningssystem, klimatförändringar och livsstil.

Flera mindre byggherrar hade gått ihop här i den första delen av planen. På det sättet fick man variation i hus och bostäder. Ovan: ett plåthus! Stockholms stad hade ca 80 krav som byggherrarna undertecknade i samband med exploateringsavtal. Alliansen i Vallentuna påstår ju att ingen bygger om man ställer mycket krav. Visst är det skillnad mellan Djurgården och Vallentuna men många byggföretag vill driva klimatsmart byggande framåt för de vet att det är det som kunderna efterfrågar.

 Sedumtaken användes också för solceller och även för socialt samvaro. För att uppnå stadens energikrav hade byggföretag hittat på olika lösningar: mindre fönster, tjockare väggar, bättre isolering, bättre yttre skal, bergvärmeanläggningar osv. Eftersom området ligger så nära kollektivtrafik så hade man sänkt parkeringsnormen till 0,5. Det var väldigt lite gatuparkering. Det mesta var i underjordiska garage där det finns också laddstolpar. OBS! 1/80 parkeringsplatserna är reserverade för bilpool! Det pratades också om att återvinna värme från duschvatten. Intressant!
Denna runda byggnad ska rivas och istället byggs det en skyskrapa. Det tyckte jag inte alls passade  här men så blir det.
Denna gasklocka ska tvättas och byggas om till en kulturscen! Fantastisk idé! Snittpris på bostäder var 60 000kr/m2, 13-15 000kr per månad för en trea. Dyrt för de flesta. De hade också en dagvattenstrategi. De hade planerat utifrån klimatförändringarna och tagit hänsyn till höjningen av vattennivåerna, befintliga djurarter osv. När man bygger stegvis kan man utvärdera allt eftersom och dra lärdom i nästa etapp.  
Jag behöver väl inte säga att jag föredrar att samla ihop alla berörda byggare, politiker, all fakta, all forskning och ha ett genomtänkt hållbart synsätt i hela byggprocessen där var och en är delaktig. Vi ska inte vara rädda att ställa krav. Vi ska inte vara rädda att testa gränserna, att göra någonting som inte är gjort ännu, ta lärdom av de projekt som idag driver det hållbara byggandet vidare i Sverige ( bl.a. Malmö och detta). Och vi ska respektera de regler och riktlinjer som myndigheterna rekommenderar apropå Kristineberg.
Jag är mycket nöjd med dagen :)

Inga kommentarer: