28 januari 2010

Utrota narkotika i Vallentuna!

Resultatet av Lupp (=lokal uppföljning av ungdomspolitik) presenterades för oss intresserade politiker och tjänstemän idag på Nova, ungdomens hus. Vi har en projektanställd ungdomssamordnare och jag är nöjd med det han har åstadkommit på den här korta tiden. Hoppas borgerligheten förlänger hans anställning för annars går allt detta grovjobb förlorat.

Vi har en ambitiöst barn- och ungdomspolitiska program i kommunen och på de flesta områden är det godkänt resultat. En sak som föreläsare var rörande överens om var att vi var duktiga på att ta hand om de som redan har hamnat fel men att vi borde fokusera mycket mer på det förebyggande arbetet. Visst känndes det som ett stort bekräftelse på den socialdemokratiska självklarheten om att om man satsar på barn när de är små i skolan och på fritiden så lönar sig det i längden.Barn måste få lyckas i skolan och ha något vettigt att göra på fritiden. Jag och Ing-Marie tittade på varandra, log och var nöjda. Forskningen har bekräftat detta. Borgerligheten hörde detsamma. Men som Jonas Melinder från Länsstyrelsen sade, det förebyggande arbetet kostar det med, men om vi struntar i att göra det, så kommer kostnader för "utanförskap" som beroende (alkohol/narkorika), sjuksskrivningar, arbetslöshet... kosta mångdubbelt mer. Här ligger den politiska skillnaden mellan blocken i Vallentuna. Borgerlighetens lågskattesträvan innebär i praktiken att pengar räcker inte till för förebyggande arbetet.Resultatet av denna politik hamnar på socialnämndens konto i alla fall med en liten fördröjning och med saftig ränta.

Själv är jag mycket oroad över ungdomarnas ökad användning av narkotika och sprit i Vallentuna. God tillgänglighet och förhållandevis låg pris gör att användandet ökar. Nu gäller det att samla både de politiska krafterna oavsett färg, tjänstemän och alla de goda krafterna i lokalsamhället och börja agera tillsammans. Vi skall ha total utrotning av narkotika- och alkohollangning som målsättning i kommunen. Mycket information i olika former behövs både för ungdomar men också stöd till föräldrar. Det är vårt ansvar som vuxna!

P.S. Min dotters lägenhetslängtan börjar visa på allvarliga symptom. Alla som har tips som leder till ett självständigt liv i egen lägenhet tas tacksamt emot. (Ta inte upp det där med att köp en lägenhet till henne. Hon vill ha en hyresrätt.)

Inga kommentarer: