27 november 2010

Jag fick en anonym kommentar i form om ett avsnitt från ABC-nyheter angående fri skolval. Tack för det tipset! För första gången sade Vallentuna kommuns utbildningschef Roland Beijer att KOMMUNEN HAR INTE RÅD ATT LÅTA BARN MED FUNKTIONSHINDER VÄLJA SKOLA. Vallentunas valfrihet verkar gälla bara vissa. Inget nytt i för sig men väldigt illa rimmar det med moderatstyrda skolpolitikernas vallöften och de fastlagda kommunala mål i kommunplanen. Har de inte förstått att barn ÄR OLIKA och kräver olika stora resurser? Det här är en naturlig fortsättning på borgerlig valfrihet:

1) Valfrihet inom boendet: villa eller bostadsrätt
De som inte hittar den rätta formen av boendet bland dessa får hitta sitt hem
någon annanstans.

2) Valfrihet inom utbildning för er som har barn utan funktionshinder.
Ni andra som inte kvalifiserar er i denna grupp ska börja i den kommunala skolan
eller flytta någon annanstans.

3) Valfrihet inom äldreomsorg? (Oklart för mig och troligen även för de styrande hur
den har börjat fungera.)


De borgerliga partierna och vi socialdemokraterna har beslutat att valfrihet ska råda när det gäller utbildning. Vi har aldrig tagit ställning till att valfrihet skulle gälla bara vissa elever. I praktiken har det tydligen blivit så att eftersom den borgerligt lagda budgetten är så knapp är tjänstemännen tvungna att begränsa valfriheten i praktiken.
Valfriheten kostar. Det har vi fått erfara när det gäller t.ex. gymnasieutbildningar. Socialdemokraterna gick ut i val med 1 kr:s skattehöjning. Inte för skojs skull utan pga behoven i kommunal verksamhet och för kvaliténs skull. Folk har talat som Örjan Lid (M) sade i sin presentation i den Nya Vallentuna-tidningen och folk sade att de vill inte ge de 200-250 kr extra per månad som S-skattesats skulle ha inneburit. De ville behålla den summan och göra någonting annat med dem. Alltså bl.a. valfriheten fungerar inte i praktiken. Kommunen har inte råd!!!

Jag är övertygad om att den kommunala skolan för aspergerbarn är en bra skola. Om skolan får de resurser som krävs att ha en hög kvalitét på utbildningen så behöver inte fria skolvalet för alla innebära att alla vill byta skola till Täby. Kommunala skolan ska vara konkurrenskraftig alternativ till de fristående alternativen. Men allt detta ska inte påverka fria skolval. Valfriheten inom utbildningen ska fungera!!! Det är föräldrarnas och elevernas sak att välja skola, inte oss politikernas eller tjänstemännens sak. Om borgerliga vill ha förändring i detta så borde de ta upp frågan på dagordningen. Det har de inte gjort. Vi (S) kommer inte att ändra på detta. Valfrihet för alla!

Jag kommer att ställa en enkel fråga till barn- och ungdomsnämndens ordförande Raimo Vuojärvi (M) hur det fungerar med fri skolval med elever med funktionshinder på nästa kommunfullmäktigemöte den 13 december på Vallentuna gymnasium. Kom och lyssna på hans svar. Kommunfullmäktigemötena är öppna möten där alla är välkomna. Kommuninvånare ska noga granska de politiker de har valt att förvalta våra gemensamma skattepengar och den kommunala verksamhet vi bedriver. Det är viktigt!

Inga kommentarer: