18 april 2012

Första delen av Rom-resan:
Vi hann se bara en bråkdel av alllt det Rom har att erbjuda. Viktor Emanuelmonumentet på Piazza Venezia var ett landsmärke för oss. Med hjälp av denna vita "gräddtårta" av marmor kunde vi hitta både till klostret där vi bodde de första nätterna och till hotellet. Det verkade inte finnas ett ställe utan tusenåriga historiska utgrävningar.

Colosseum, Roms kännetecken. Enorm byggnad med plats för 50 000 åskådare. Den började byggas för 2000 år sedan. Tala om byggnadsteknik- och konst!

Under arenan fanns massor av gångar. Det fanns även hissar som transporterade djur och slavar. Redan då hade man både dyrare och billigare platser på arenan och kvinnor och män fick inte sitta bredvid varanda. Ända fram till 400-talet hade man strider med gladiatorer där.

Bilden här nedan kan man se hur det såg ut på den tiden.


På det klostret där vi bodde fanns det också tecken från forna tider. Utgrävningarna här sägs tyda på att teater Pompei skulle ha stått just här. Gatustenarna är från den tiden. Konstig känsla att hela tiden vistas i gamla historiska miljöer.

Ni som känner mig lite bättre vet att jag har lite svårt att hålla tider. På klostret hade jag inget val utan Padren gjorde det klart för oss att kl. 8 är det frukost och kl. 13 lunch. Utevistelse mellan kl. 9-12. Det var bara att lyda. Under en av sådan "utevistelse" gick vi till det närbelägna Piazza Farnese där ligger den heliga Birgittas kyrka. Där bodde Birgitta fram till sin död 1373. Man kan faktiskt hyra ett rum från Birgitta systrarna också. Kanske nästa gång?

Inte så långt ifrån Piazza Farneze finns denna fontän, Fontana del Mascherone. Via Guilia heter gatan. Fontäner fanns det gott om i Rom. Mer om det imorgon.

















Inga kommentarer: