21 oktober 2013

Det var ett kort kommunfullmäktigemöte idag. Vi lade fram våra tre förslag:  att utreda om det går att utveckla Olhamra gård till en friluftsgård, utreda möjligheterna att fixa digitalbioutrustning i Vallentuna teater och redovisa hur kommunen uppfyller minoritetslagstiftningens krav på grundskyddet.

Huvudpunkten på dagordningen var frågan om  kommunen ska  jobba fram markanvisningspolicy. Frågan är ytterst delikat. Vallentuna moderaterna är ju kända för sina "affärer". Oklarheter, otydligheter och bristande transparens kännetecknar flera verksamhetsområden. (Ni kommer ihåg ex. förra fullmäktige och vår begäran om att jobba fram riktlinjer hur man delar driftsansvaret när det gäller nya förskolor.) Utan riktlinjer eller policyn finns stor risk att hantering av markanvisningar (eller driften av förskolor) blir godtyckligt. Det kan bero på den enskilda handläggande tjänstemannen eller enskilda politikern vilket bolag får  förmånen att bygga utan riktlinjer eller policyn.

Över två år har vi fått vänta på svaret på denna motion. Jag skrev nämligen denna motion 2011 då när kommunen sålde Tärningstomten till Vallentuna centrum AB. Samma företag hade också icke gällande option på Norra tomten = tomten mellan Coop och Folkets hus där parkeringsområdet finns idag. Den tomten är nog den bästa tomten kommunen har utifrån service- och kollektivtrafikläge. Den tomten ska vi behålla själva eller sälja till högsta möjliga pris i öppen konkurrens mellan flera intressenter. Inte som Tärningstomten som såldes utan att andra fick vara med och bjuda. Ingen ska ha förtur eller sidovägar till attraktiv mark. Därför behövs det policy hur denna process ska gå till så alla vet. Tyvärr är inte (M), (C) eller (KD)  anhängare av lika behandling, verkar det som eftersom de i kväll röstade emot vårt förslag. 

Alliansregering begärde en utredning om hur markanvisningprocesser går till egentligen i Sverige och Statskontoret som gjorde granskningen kom fram till att "Bristande transparens är det största problemet" och "Lika behandling måste garanteras". Och de kom med ett förslag om att "det förtydligas i bostadförsöjningslagen att det ska finnas en policy för markanvisningar i kommunernas riktlinjer för bostadsförsörjningen". Detta ledde till ett förslag om "lag om kommunala markanvisningar" som lyder följande: " Kommunfullmäktige ska anta riktlinjer för markanvisningar. Riktlinjerna ska innehålla kommunens utgångspunkter och mål för överlåtelser eller upplåtelser av markområden för bebyggande, handläggningsrutiner och grundläggande villkor för makranvisningar samt principer för markprissättning." Denna lag träder i kraft den 1 januari 2015. Alltså har regeringen samma avsikt som vi (S). Men varför vänta på lagens krav utan naturligtvis ska vi jobba fram riktlinjer/policy redan nu tycker vi socialdemokrater.

Läs gärna "Mark, bostadsbyggande och konkurrens" Statskontorets granskning om detta så blir det ännu tydligare att det enda rätta är att öppna upp processen så alla parter vet vad som gäller .

Policyn skulle behövas redan nu på torsdag när det finns ett ärende på dagordningen om att stycka av en del av Haga skolans tomt för en  intressent. Marknadskrafterna som Elwe Nilsson påpekade under kvällens möte fick inte verka när centrumfastigheterna såldes 2005 till en ensam intressent utan konkurrens trots flera ville vara med och bjuda. Kommundirektören som då påpekade denna orättvisa fick ju sparken som ni kanske kommer ihåg.  Vallentuna kommun behöver verkligen en annan politisk styrning med öppenhet, transparent, dialog och samverkan som ledord!!!

Se gärna också webb sändningen från KF-mötet på kommunens hemsida.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Länk till webbsändning:

http://bambuser.com/v/4030432 :)

Jaana sa...

Tack!