1 april 2014

Hyresrätter

Det råder mycket stor brist på hyreslägenheter av alla storlekar  i Vallentuna kommun.Alliansen har inte lyckats skapa en balans mellan de olika upplåtelseformerna. Endast 2,2% hyresrätter i flerfamiljshus är totalt underkänt!!! Moderaterna har haft makt tillräckligt länge under flera decennier för att kunna ändra på detta om de hade haft viljan.  Detta är resultat av medveten  (M) bostadspolitik. Det är inte medborgarnas behov och efterfrågan som har fått styra moderaternas politik. Det byggs hyresrätter i 16 kommuner i Stockholms län under detta och nästa år men inte en endaste i Vallentuna. Även i lilla Nykvarn byggs det 44 hyresrätter.

Alliansen använder inte de verktyg/metoder som finns till hands t.ex. att ge ägardirektiv till det kommunala bostadsbolaget att bygga hyresrätter, markanvisningar med krav på hyresrätter ( 13 av länets kommuner har använt detta under de 2 senaste åren men inte (M) i Vallentuna), tomträtt som Botkyrka, Nacka och Stockholm använder för att styra upplåtelseformerna åt önskad riktning under 2014, prissättning av marken. Kommunen äger själv också mark som är lämplig för bostadsbyggande.

Avkastningskravet på 15% på eget kapital för ett eget kommunalt bostadsbolag låter också för högt, nästan girigt.

Vår bostadspolitik kommer att genera hyresrätter utöver de bostadsrätter och äganderätter som byggs. Men det är ytterst viktigt att byggandet av hyresrätter kommer igång.. Hyresrätter behövs för våra ungdomar, för seniorer och för företagen och kommunen som behöver rekrytera arbetskraft. Det är vårt ansvar att bygga ett samhälle för alla och det gör Socialdemokraterna i Vallentuna!

P.S. Faktakälla: Länsstyrelsens Bostadsmarknadsenkäten 2014


Inga kommentarer: