15 april 2014

Studieresa

Jag medger ärligt att grupparbete på tåget med dessa fantastiska vyer var inte den lättaste kombinationen.  Och vad vore ett land utan IKEA? 
I Munchen fick vi kortare redovisningar om vilken betydelse Munchens flygplats har för stadens tillväxt, samarbetsformer mellan olika intressenter som t.ex. kommuner kring flygplatsen och hur kollektivtrafiklösningarna ser ut mellan Munchen och flygplatsen och hur de ska utvecklas vidare osv. 
Efter de "teoretiska" passen fick vi besöka  Ackermannbogen, ett område norr om Munchen. Området omfattar 2200 lägenheter, 550 arbetsplatser, studentbostäder, skola, förskola och affärer. Det fanns variation på bostäder och man hade lyckats skapa ett grönt bostadsområde även med större grönområde för spontanidrott och lek.

Huset här ovan är ett exempel på byggemenskap-hus. Det innebär att i detta fall 8 familjer gick ihop och köpte en tomt och byggde sitt gemensamma hus. Det är ju inte vem som helst som har så mycket pengar att satsa men i Tyskland finns ett antal sådan här hus redan.  Lägenheterna var stora. den som fick fick besöka var över 200m2. Säkert spännande att vara med och planera och bygga alldeles ett eget höghus. 
På samma område fanns ett antal höghus där man har placerat solceller på taket för att värma upp vattnet i lägenheterna och värma upp lägenheterna på vintertid.  Ni ser solcellerna på taket och på kortändan av huset finns det ett stort rör som leder energin vidare. Spännande projekt som vi kommer att följa med stort intresse från Vallentunas sida.
Jag vet inte om det tyska köket är det mest kulinariska  i världen men jag hade inga som helst svårigheter att äta upp min " apfelstrudel".
Att kunna se andra europeiska städer  i närheten av flygplatsen med liknande problematik som vi har här ger oss både kunskap och idéer för vårt fortsatta arbete med Arlanda kommuner.

Inga kommentarer: