25 oktober 2009

En gång till...

Först förtydligande: vår 25 miljoners satsning på skolor och förskolor löser inte automatiskt problematiken med de 25% av elever som inte uppnår målen i grundskolan. Men det gör det avsevärt lättare att ta itu med frågan om man kan utöka pedagogtätheten och förse skolorna med moderna läromedel. Den berömda "Vallentunamodellen" som tillämpas i moderaternas Vallentuna sedan flera år tillbaka har ju inneburit att man har inte gett full kompensation för kostnads- och löneökningar mer än bara till ca hälften. Detta i sin tur betyder "effektifiseringar" i verksamheten= färre anställda, större grupper, mindre stöd- och resurstimmar osv. Det är bara med hög kunskapsnivå vi kan hävda oss på den internationella arbetsmarknaden och då har vi inte råd att förlora vart fjärde eller femte elev redan i grundskolan!

Det börjar känna lite pirrigt i magen inför kongressen som börjar på onsdag. Alla Sveriges delegationer har gått igenom alla hundratals motioner och förslag till de politiska riktlinjerna. Nu gäller det att föreslå de förändringar som delegationerna tycker ska göras. Jag är väldigt imponerad av att riktlinjerna håller en hög sosseprofil. Våra grundtankar genomsyrar alla förslagen till de principer som ska styra vårt arbete efter kongressen. Jag var nämligen lite orolig att (S) skulle falla i samma fälla som (M) och börja leka något annat parti än vad vi egentligen är.

Det kommer att vara en tuff vecka men först ska jag till Kårsta på måndag eftermiddag (Skogen som klassrum med Naturskyddsföreningen) och på skolmässan på tisdag. Sedan blir det kongressarbete nästan dygnet runt ända fram till söndag eftermiddag.

Inga kommentarer: