16 oktober 2009

Studentbostäder!

Igår tänkte jag skriva om "transparans och öppenhet". Något som jag upplevde igår kan ha olika betydelse för olika personer. Tyvärr var klockan halv tolv på natten innan jag hade rättat färdigt sjuornas matteprov och då fick det ämnet mogna till ett senare tillfälle.

Vi (=sossemor&co) har egentligen varit emot kategoriboendet t.ex. ungdomsbostäder för vi har alltid velat ha olika sortens boende som passar för vem som helst. Små hyreslägenheter för unga likaväl som för äldre eller för små familjer, ensamstående osv. Men nu känner vi att vi behöver ta vår del av boendeansvaret i länet när det gäller de stora ungdomskullarna som börjar sina studier och de som redan studerar och behöver ett boende. Allt fler börjar studera när de märker att alliansens "jobbgaranti" för ungdomar är mer som ett hån. (Ungdomsarbetslösheten ligger på 25% i Sverige och är bland de högsta i hela Europa. )

Det finns inget boende alls att erbjuda för unga/studerande i Vallentuna. Ytterst få kan eller vill köpa en bostadsrätt på närmare en miljon när man är 19-24 år gammal. Man vill vara fri utan räntaoro och annat. Vallentuna ligger mycket bra till: 20 min resa med roslagsbanan till universitet, 25-30 med 608:an till tekniska och andra högskolor. Om några år har vi dubbelspår som ytterligare förbättrar kommunikationer till Stockholm.

Tänk att ha studentbostäder nära stationen, IP, gym/sim. Vilket läge! Ja! Inte skulle de stå tomma en endaste dag. Stryk blir det igen i fullmäktige men jag lämnar motionen om ämnet på novembermötet i alla fall. Marknaden bryr sig inte om kapitalsvaga studerande utan här behövs det styrning av politiker som säger att "här vill vi ha studentbostäder, vem bygger?" Låt ungdomsgenerationen ta plats!

Inga kommentarer: