20 juni 2010

Jag har inte riktigt återhämtat mig från gårdagens kungliga bröllopet. Det var sååå vackert! Jag ockuperade vardagsrummet och tittade på tv hela dagen från kl. 14 och fram till bröllopsvalsen på natten. Jag måste medge att sossemor är rojalist.Kanske inte lika inbiten rojalist som jag var bara för några år sedan men ändock.

Det finns så många oskrivna föreställningar om hur man borde vara som socialdemokrat. Vissa säger exempelvis att man kan inte vara kristen om man är sosse. Jag påstår att kristendomen ger en trygg grund för en socialdemokrat att förverkliga sin tro genom politiska handlingar. Det finns människor som tror att om man har en akademisk utbildning så bör man rösta borgerligt och de med lägre utbildningsnivå röstar på sossar. Stämmer inte naturligtvis. Man förlorar inte sin rättvise och solidaritetskänsla bara att man har läst på högskola eller på universitet. Det finns också sådana som räknar kallt med att höginkomsttagare sympatiserar hellre med de borgerliga. Stämmer inte heller. Höginkomstagare förstår att svenska samhället gynnas utav fördelningspolitik där man minskar klyftorna mellan olika inkomstgrupper så att de slipper bygga höga murar runt omkring sitt hus för att känna sig trygga i sitt hem. Ett samhälle där alla ges möjligheter att förverkliga sina drömmar är ett samhälle där alla är vinnare.

Så tänker sossemor som är kristen, rojalist, akademiker och jobbar i en friskola.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Grejen är den att socialdemokraternas partiprogram förespråkar republik. Kristendomen anses också allmänt i socialismens ögon inte ha en statlig eller offetlig plats i samhllet. Humanisterna ("akademikerna") förespråkar rent av att kristendomen (eller allmän religiositet) bör begränsas till den privata kammaren.
Är själv kristen, rojalist och akademiker, och ser inte mina fundamentala värderingar som kompatibla med socialismen - trots att jag själv upplevt de "sociala klyftor" som alla rödgröna inbilskt talar om.
Att rösta "borgerligt" är ett självklart och mycket naturligt val för mig därför att de partierna till viss mån värnar om traditionen, kontinuiteten, stabiliteten och den nationella gemenskapen som statskyrkan och monarkin står för - inte revolutioner som kommunismen och socialismen förespråkar. Ett samhälle, som religiösa rojalistiska individer önskar sig, kan, och bör, inte byggas på radikalism och samhällsomstörtande.
Glöm inte att Jesus själv sa: "Giv Gud vad Gud tillhör, och kejsaren vad kejsaren tillhör". För att vara en god kristen krävs inte socialdemokrati eller republik - det säger nästan sig själv då Jesus är Kungarnas Kung.

Tack för mig och Gud välsigne och bevare dig.

Jaana sa...

Tack för din kommentar!
Socialdemokraterna är och har varit den största nomineringsgrupp i kyrkovalet. Det går alltså utmärkt att kombinera kristendom, rättvisa och allas lika värde även i kyrkliga sammanhang.
Den svenska socialdemokratin kan absolut inte förknippas med revolutioner om man nu inte betraktar t.ex. de stora sociala- och arbetsmiljöreformerna som (S) drivit under de senaste 100 åren mer eller mindre "revolutionära" ur borgerlig synvinkel.
"Radikalism och samhällsomstörtande" låter för mig som skrämselpropaganda som har ingen historisk eller dagsaktuell anknytning till socialdemokratin. Samhället förändras genom årtionden och politiken bör hänga med i den utvecklingen. Dagens problem löses inte med gårdagens politik.
Vi kan verkligen vara stolta över Sverige idag jämfört med de flesta andra länder i världen. Till största delen kan vi tacka (S) regeringar för detta. Det låter som både du och jag har kunnat göra en klassresa och vi har inte behövt uppleva det patronsamhälle där bakgrund och ekonomi bestämde vilka utvecklingsmöjligheter vi har/hade.
Men det allra viktigaste är att både du och jag har rätt till våra olika åsikter i detta demokratiska land.
P.S. Jag tror att Jesus var "socialist". Han uppmanade oss att ge bort hälften vi har Luk. 3:11 "Den som har två skjortor skall dela med sig åt den som ingen har...".