27 juni 2010

Oväntat stöd för våra vallöften! Jag har under våren gått ut med ett antal S-vallöften. Bevara Kristinebergsskogen, sommarjobb till alla 16-åringar, barnomsorg på obekväma tider=kvällar/helger, tredjedel hyresrätter av all nyproduktion och nu senast TAK på gruppstorleken i förskolan och i skolan.
Den 24 juni skrev ett antal mycket högsatta experter på barnhälsovård i DN om bl.a. hur viktig det är att man ser till att kvalitetsfaktorer (enligt dessa experter) i förskolorna i landet uppfylls. Två av dessa faktorer är lagom stor barngrupp och god personaltäthet. Vårt löfte om att ha högst 5 barn per anställd i förskolan med målsättning med högst 4 per anställd rimmar väldigt väl med dessa experters tankar. I skolan ska undervisningsgrupp bestå högst 25 elever med målsättning på 20 elever. "Stora barngrupper och lite personal blir billigt för kommunerna, men negativt för barnen", skriver dessa experter. De tar även upp andelen förskollärare jmf antal barnskötare. Förskolans uppgift är att erbjuda pedagogisk verksamhet för våra allra yngsta invånare, inte barnpassning. Antal behöriga förskollärare i Vallentuna ligger mycket under riksgenomsnittet. Vår målsättning är att minst hälften av personalen har förskollärarexam.

Dessa kvalitetskrav kostar. Vi kan inte ha samma skattenivå om vi vill satsa på barnen. Mindre grupper kostar, fler förskollärare kostar, upprusta lokalerna kostar, förbättra barnens lekmiljö kostar... Vi måste välja: oförändrat skatt=inga förändringar i verksamheten, inga satsningar ELLER höjd skatt med ÖRONMÄRKTA pengar till barn och unga som möjliggör långsiktiga kvalitetssatsningar i förskolan och i skolan. Barnen är definitvt värda de ca 200 extra kronorna per månad!!!

Inga kommentarer: