14 februari 2011

Det har lämnats in två ansökningar till skolinspektionen om önskemål om att få driva Montessoriskoleverksamhet i Vallentuna.Intressant!!!

Kommunen har redan montessoriinspirerad 6-årsverksamhet och skola i Hjälmsta skolans lokaler. Jag tror inte att efterfrågan dit skulle vara större än antalet platser. Alla som har sökt plats där har fått det. Tål Vallentunas "skolmarknad" två Montessorienheter till? Eller finns de någon/ några som vill trotsa avknoppningsförbudet som råder för närvarande? Kommunen har inte gått ut med något som helst beslut om att lägga någon skola ut på entreprenad. Och om majoriteten skulle göra det så måste priset vara marknadsmässig och alla eventuella "aktörer" måste ges möjlighet att vara med och visa sitt intresse. Majoriteten vill väl inte gynna en enskild näringsidkare vilket vore mot kommunallagen?

Alliansstyrt Vallentuna har inte visat något större intresse för Montessorienheten genom åren.Den har fått klara sig så gott det har gått men den har varit omtyckt trots allt bl.a. pga. duktig personalgrupp. Kommunen skulle ha kunnat göra mycket reklam för den verksamheten och skulle kunnat utveckla det alternativa pedagogik men dessa frågor har inte varit på majoritetens dagordning. Det skulle nämligen kosta att ha utbildade montessoripedagoger, komplettera befintlig montessoriundervisningsmaterial och ordna skoldagen utifån Maria Montessoris idéer. Det råder brist på Montessorilärare och de som finns vet sitt marknadsvärde och kommer inte till Vallentuna som inte kan erbjuda dessa löner.

Allt detta har hänt hitintills utan någon som helst politisk förankring med oss i oppositionen. Inga politiska beslut har tagits. Och ändå har kommunens tjänstemän jobbat med dessa intresseförfrågningar under flera månaders tid. Det här kallas för moderaternas öppenhet och transparans!

Inga kommentarer: