31 maj 2011

Apropå artikeln i dagens Mitt i Vallentuna. Vet ni, jag är SÅÅÅÅ förvånad över hur kan man avpolitisera en så pass viktig fråga som kulturskolans avgifter som redan innan höjningen hör till de HÖGSTA i landet (inte ett ord om det i artikel). Ingen informativ jämförelsestatistik mellan länets/rikets kommuner när det gäller avgifter. Vi är inte i det läge att kommunen skulle gå i konkurs om vi inte höjde avgifterna till hösten utan skulle ta detta med i nästa års budgetarbete och PRIORITERA kultur och barnen i det arbetet!!! Oj vad borgerligheten "hittar" pengar till det ena och det andra under pågående budgetår men kan inte hålla kulturskolans avgifter på en rimlig nivå.

Journalisten tog inte upp Lärarförbundets ranking där vi kulturbygd Vallentuna ligger på bottengänget. Hon tog inte heller upp det att för en två barns familj kostar det 8000kr per år att delta i kulturskolans verksamhet inkl. instrumenthyra, obs ett ämne per barn. Botkyrka kommun kommer att halvera sin nuvarande avgift på 750kr till ca 300kr nästa år för att möjliggöra att fler barn att gå i musikskolan. Det berättade jag också till journalisten, men nej det tyckte hon inte ska vara med i artikeln. Hon lyfte inte alls fram det hur allt högre avgifter utesluter allt fler barn. Det tyckte hon kanske var inte så viktigt. Vad betyder några hundralappar till?

Jag berättade också till henne att borgerligheten ville inte fatta detta beslut under valåret men nu när det är tre år fram till nästa val så är det fritt fram. Den synpunkten var inte viktig den heller. Motiveringen varför (S) vill halvera avgifterna finns inte heller med. Och hur kan Lars Bertil Ohlsson säga att "det är trist att höja avgifterna" men "att höjningen av elevavgifter är den enda möjligheten till ett tillskott i kulturskolans kassa". Politikerna HAR MÖJLIGHETEN ATT PRIORITERA!!! Han är nöjd att han till sist får ett nytt bibliotek och kulturhus men vad ska han ha den till??? Ska det inte finnas spelande och dansande kulturintresserade barn som kan uppträda där eller ska vi ha en byggnad utan MASSOR av barn som kan skapa kultur? Vad???
Jag kräks pga detta snedvridna snålhet som slår på de barn som råkar leva med en ensam förälder eller ha flera syskon eller en arbetslös pappa eller låg inkomst eller... Vallentunas 1,3 miljarder kronors ekonomi klarar av 300 000kronors prioritering och kan gott och väl slippa avgiftshöjningen OM POLITIKERNA SÅ VILL!!!
Självklarheter för oss politiskt aktiva men nödvändiga att informera allmänheten om. Men det ville inte MittiVallentuna.

Kulturskolans rektor ska berätta att si och så mycket pengar saknas det i hennes budget men hon ska absolut inte blanda sig i på vilket sätt hon ska få de pengarna: antingen via omprioriteringar inom kommunbudget eller genom avgiftshöjning. Det är fråga för politiker. Annars gör hon ett tjänstefel.

Det är väldigt tydligt att vi lever i en värld där den mindre förmögna får skylla på sig själv och den rika bryr sig bara om sig själv och sina barn. VAR FINNS SOLIDARITETEN???

Inga kommentarer: