9 juni 2011

Jag borde packa men är tvungen att skriva en snabb rapport om dagens möten. (Sossemor ska till Berlin imorgon, bara över helgen och välmedveten om att inte äta grönsaker.)

Det mesta av planärenden har hamnat till ett nytt utskott under kommunstyrelsen, till planarbetsutskott. Detta har varit nödvändigt(?) pga. nya plan- och bygglagen som trädde ikraft i början av maj. Det här någonting kommunalrådet (M) älskar! Det bara synd att mötesdagordningen var fullproppad av ärenden och diskussionstiden begränsades. Jag tycker att det är just i arbetsutskottet man ska få svar på alla frågor så att behandlingen av ärendet i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige kan bli kortare.

Här har borgerliga en annan taktik. Kortast möjlig tid per ärende, dåliga oläsbara handlingar, få tillåtna frågor med hänvisning till att "Detta är bara informationsärende". Demokrati och delaktighet???

Varför min upprörhet? Idag var bl.a. ett ärende om strukturplan för södra Vallentuna uppe i behandling. Hulihuppsis så blev det ett ärende som handlade enbart om Kristineberg som är en del av södra Vallentuna. Kartorna var uppskattningsvis 3cm gånger 3cm svart vita där det fanns flera olika förklaringar ursprungligen i färg men som svartvitt kopia blev det helt omöjligt att tolka. Jaana, du har fått underlaget, sägs det. Det är ett hån mot demokrati när ledamöterna inte får läsbara handlingar! Vem är det då som bestämmer? Örjan Lid? Borgerliga gruppen? Någon annan? Allt detta verkade inte bekymra borgerligheten överhuvudtaget. Konstigt! Har de små partierna fått information redan innan eller bryr de sig inte om att veta? Är det bekvämast så här? Jag bara undrar. Vad säger deras väljare om deras engagemang?

Och själva planeringen av Kristineberg-området går snabbare än jag hade anat, naturligtvis med flit så oppositionen hinner inte sätta sig i ärendet kan kan inte komma med andra förslag. Förresten höll jag på att falla av stolen när jag såg antalet bostäder som kommer att byggas där fram till 2030: ca 2000st. Det kändes som jag hade fått ordentligt med stryk.
Det är inte seriöst att föra demokratisk utvecklingsprocess på detta sätt! Det ska allmänheten också få veta.

Att Örjan Lid anmäler sig jävig just under Kristinebergärendet ursäktar ingenting. Han är den som är mest insatt i det ärendet. Det att han inte är i rummet när vi pratar om det förändrar ingenting. Han borde inte överhuvudtaget har någonting med planeringsärenden att göra när det gäller södra Vallentuna.

Elwe Nilsson (M) tog upp Högdala tippen och föreslog en pulkapacke där. Högdalatippen som är riskklassad 2 och behöver åtgärdas snarast föreslos bli barnens pulkabacke! Har han inte läst lokaltidningar och om föräldrarnas oro när det finns soptippar lite här och där och inga provtagningar och åtgärder är planerade? Jag skulle aldrig köpa en tomt på 1,3-1,6miljoner bredvid en riskklassad soptipp. Undra om alla barnfamiljer vet om det? Kommunen eller lokaltidningar kunde göra en bättre informationsinsats där för barnens skull. Det är inte tabu att skriva om det eller?

Auf wiedersehen!

Inga kommentarer: