16 juni 2011

Jag lyssnade på partiledardebatten på svt/play först nu i efterskott. Inte behöver jag skämmas för Juholts insats idag. Rent nöje att lyssna på honom! Jag fastnade på vissa begrepp han använde t.ex. medborgarvärde. Medborgarvärde, vilket vackert ord! Alltså inte kundvärde utan medborgarvärde. Han lyfter verkligen den lilla människan och ger honom/henne en funktion i den ekonomiska debatten. Helt fantastiskt!
Jag tyckte också om att Juholt inte lät Reinfeldt ta all äran för det ekonomiska läget. "Kom inte och mästra oss socialdemokrater i ekonomisk politik!" Juholt kunde sickligt avslöja Reidfeldts försök att måla oss som ett parti som lovar ett och annat och inte har finansiering för det med att hänvisa till det ekonomiska reformutrymme (överskott i statsfinanserna) som finns och som borgerliga vill använda till skattesänkningar och (S) som vill initiera nya förslag som skapar ökad välfärd och tillväxt och minskar de klyftor som borgerligheten har åstadkommit.
Ett annat begrepp som tilltalade mig var grundläggande medborgerlig service. Det var så tydlig att det var Juholt som brann för uppdraget som partiordförande och han kunde retoriskt förmedla vår ideologi.

Från måndagens kommunfullmäktige:
1) Borgerligheten har fortsatt begeppsförvirring med orden avslag, besvarad och bifall. Bifall-ordet verkar vara svårast att förstå. (DEX) motion om temperatursänkning i Vallentuna gymnasium blev besvarad med hänvisning till att de kommer någon gång i framtiden åtgärda detta. Ett praktexempel på ett ärende som ska bifallas eftersom ingenting ännu har gjorts. (S) yrkade bifall.
2)Efter votering kunde vi konstatera att borgerligheten höjer kulturskolans avgifter och tar ett ytterligare steg mot det gamla klassamhälle där de rikas barn har sina fritidssysselsättningar medan de mindre förmögna har sina. Fy vad jag skäms åt (FP) och (C) vägnar! De har vänt ryggen mot de ensamståendes, arbetslöses, flerbarnsfamiljens barn och fortsätter att leka sin borgerlig lek som håller på att kosta dem plats i riksdagen och ännu värre, de håller på att förlora partiets "samvete" bara för att kunna hålla fast i makten. Det kommer att kosta dem mer än de anar. (S) yrkade halvering av avgifterna och reserverade sig mot beslutet.
3) Ny policy för arbetsmiljö och hälsa antogs enhälligt. Alla oppositionspartier är väldigt nyfikna vad denna fina skriftprodukt har för praktiskt verkan ute i verksamheterna. Policyn ska efterlevas också så att säga.
4) Borgerligheten höjde hemtjänstpengen med 1,1% vilket enligt oss räcker inte att ge en värdig ålderdom till våra äldre. Vi har ambitionen att t.ex. ta de äldre ut oftare än 30 min vecka och duscha dem när det behövs och det kostar mer än borgerliga är beredda att betala. (S) reserverade sig mot beslutet och hänvisade till vårt eget budgetalternativ.
5) Skolpengsnivån fastslogs också enligt majoriteten vilket skiljer sig med vårt förslag på två poster: när det gäller förskolepengen och fritidspengen. På båda de ställen behövs förbättringar i form av ökad lärartäthet, mindre barngrupper och behörig personal. (S) reservation även här.
6) Ärendet om gemensamt kansli och nämndadministration bifölls av alla. Jag förstår att någonting måste göras när Vallentuna kommun har allt svårare att rekrytera kompetent personal till de vakanser vi har samtidigt som det slutar igen ett antal ytterst duktiga medarbetare så här före sommarn. Borgerligheten har ingen personalpolitik värt namnet. Man tar inte vara på de idéer och ambitioner som medarbetare har. Borgerligheten har svårt att "tåla" personer som tänker själva och som kan kritiskt yttra sig om borgerliga förslag. Sådana personer är inte långlivade i huset.
7) Vår Kajsa gjorde sin debut i talarstolen och lämnade motionen om att införa en köttfridag i skolor och förskolor i kommunen. Heja Kajsa!

God natt!

Inga kommentarer: