14 juni 2012

Folkpartiets språktest? Det har jag funderat på här vid sidan av allt annat. Naturligtvis håller jag med, att det är bra om man lär sig svenska språket om man nu har för avsikt att bo här en längre tid, kanske resten av livet. Men sanningen är att bristande språkkunskaper i svenska har inte historiskt varit ett hinder för att kunna etablera sig i arbetsmarknaden och är inte det idag heller. OM det finns lediga arbetstillfällen så finns det också möjlighet för icke svensk talande att få jobb.

Tänk t.ex. på 60- och 70-talets invandring från Finland. Inte kunde de ett endaste ord svenska men åkte direkt från hamnen till den nya arbetsplatsen. Många lärde sig svenska i praktiken ute i arbetslivet vilket är det idealiska och mest effektiva, tycker jag. Sedan fanns det också de som jobbade hela sitt yrkesverksamma liv och betalade skatt men lärde sig knappast språket men det gick bra ändå. Visst har tiderna förändrats. Antalet okvalificerade jobb har minskat. Men... tänk bara på vår fina kultur- och biblioteksbyggnad som håller på att färdigställas i centrum finns det anställda som har mycket begränsade svenska språkkunskaper. Jag tyckte mig höra engelskan som ett gemensamt språk. Och så ser det ut på många arbetsplatser. Om man behöver arbetskraft så anställer man det, på verkstadsgolvet, lager, inom lokalvården, äldreomsorgen, hotell och restaurang... med eller utan språkkunskaper.

Medborgarskapet och språkkunskaper behöver inte hänga ihop. Man kan vara en exemplaristisk medborgare trots man inte talar svenska. Sverige  har en förbättringspotential på att kunna ta vara  på de nyanländas språkkunskaper: arabiska, kinesiska, spanska,... Man verkar fokusera på fel saker. Skapa nya arbetsplatser till unga, nya och gamla svenskar så löser sig resten.

Det lär bli bara (S) som tar med konstgräsplanen i Össeby IP i nästa års investeringsplanen. Majoriteten (även centern) förkastade den tanken åtminstone i kommunstyrelsens arbetsutskott. Länge leve landsbygden, säger Sossemor.

Inga kommentarer: