19 juni 2012

Strukturplanen för centrala Vallentuna är ute på samråd. Det pratas och skrivs om ev. vägdragning genom den kommande stadsparken. (S) har inte ännu haft den diskussionen med medlemmarna. Karin Dahl-Strandin som var länge vår gruppledare i Barn- och ungdomsnämnden lyfte flera gånger upp betydelsen om att ha barnperspektivet i all planering. Hon kämpade för en lekpark i Lindholmen, plaskdamm i kommunalhusparken osv. trots hon inte fick majoriteten med sig. I den andan fortsätter vi att påminna majoriteten om att det finns massor av barnfamiljer som flyttar hit och någonstans måste det synas att även dessa små kommuninvånare är viktiga i samhällsplaneringen.
Här nedan är lite tips om vad en sådan lekpark skulle kunna innehålla. Bilden är från Mariehamn.
På samma område finns även denna utomhus skatebana för lite äldre barn och ungdomar.
Jag som inte ha haft någon vidare bra dag idag gläds åt artikeln i Mitt i Steget om hyresrätterna som är på väg att bli en sällsynt art.  Vallentuna lyser igen med sin botten notering i jämförelsen med antalet hyresrätter jämfört med länets alla kommuner. Jag är själv frågande hur siffran 9% har räknats fram. Antalet hyresrätter, 367 stycken lär stämma, men om vi har ca 11 000 stycken bostäder sammanlagt så är 367 st BARA 3%!!! Andra kommuner kan erbjuda valfrihet på bostadsmarknaden men inte Vallentuna. Vår (S) målsättning är en tredjedel hyresrätter. Det kommer dock att kräva en långsiktig satsning eftersom utgångsläget är så dåligt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag blir jätteglad när jag läser statistiken. Oavsett om det är 9% eller 3%. Det kommer, i långa loppet att betyda färre problem för alla oss som inte är politiker
Tack!

Anonym sa...

Exakt vilka problem slipper man om det inte finns hyresrätter?

Jaana sa...

Till Anonym nr 1: Du kopplar ihop hyresrätter med problem och du har säkert egna erfarenheter och orsaker varför du tänker så.

Jag kopplar bristen på hyresrätter med stora problem. Vallentuna kommun skulle må bra av att ha unga skattebetalande vuxna kvar i kommunen. Kommunen har bostadsförsörjnings ansvar vilket innebär att vi ska kunna erbjuda boende för alla i livets alla skeden. Många äldre vill realisera sina pengar som finns bundna i villan och flytta till moderna lägenheter med hiss och njuta av sina pengar. Skilsmässor sker även i Vallentuna och ur barnens synvinkel är det bra att föräldrarna kan fortsätta att bo i samma kommun och då kan hyresrätten vara en bra lösning. Alla vill inte äga sin bostad. Det är också lättare för företagare att rekrytera arbetskraft om det finns hyresrätter.
Vem som helst av oss inkl. du och jag kan hamna i en situation där en hyresrätt är en boendeform som passar bäst just då.