29 april 2013

Kommunens revisorer har tittat närmare på hur kommunens arbete ser ut utifrån barnkonventionen. Vallentuna kommunrevisorer är snälla. De föredrar och förväntar sig konstruktiv utveckling av politiker och tror inte på uppläxning av kommunstyrelse eller fullmäktige. Jag skulle inte personligen ha någonting emot att det sätts lite tydligare krav och press på oss som beslutar om kommunal verksamhet. Slutresultat av granskningen är dock att det saknas en tydlig politisk styrning och ledning ur barnkonventionssynvinkel och att det saknas ett tydligt barnperspektiv i styr- och måldokument.

(S) skrev en motion redan 2005 i mars om detta. Vi var oroliga om att kommunen inte uppnår barnkonventionens ambitionsnivå utan skulle kanske behövas en barnombudsmannatjänst som speciellt skulle bevaka och utveckla kommunens arbete så att barnkonventionen blir ett aktiv del av beslutsprocessen.  Vår samhällsplanering saknar ofta barnperspektiv. Tillfälliga baracker på skolgården för våra minsta kommuninvånare, kulturskoleavgifter som hör till landets högsta, bristen på hyresrätter som gör det svårt om inte omöjligt att t.ex. vid skilsmässa hitta lämplig boende i kommunen och föräldrarna tvingas bo ihop vilket påverkar barnen (socialchefens ord), simskolavgifter, bristen av lekparker, mobbning... listan kan göras lång. Visst behövs det omtag även på detta område.

Det kanske inte behöver tilläggas att det blev avslag på vår motion för alliansen ansåg att detta minsann skulle skötas utan ytterligare tjänst. Nu kommer kvittot som säger att det finns flera förbättringsområden.  "Det saknas tydligt politisk styrning och ledning..." det säger mycket om alliansens politiska prioriteringar!

Inga kommentarer: