3 juli 2013

(S) budget

Ur (S) budgetalternativ, del 6

Det är dags att redovisa skillnaderna i investeringsplanen mellan (S) och alliansen.

En viktig del i den hållbara utvecklingen är det förebyggande arbetet, arbetet att förbättra folkhälsan och satsningar på barn och unga. Det betyder inte att alla investeringar är möjliga att göra på en gång men någonlunda rättvis fördelning av investeringsutrymmet mellan olika behov och kommundelar måste det trots allt göras.
Socialdemokraterna har gjort följande prioriteringar:

Under 2014 ska konstgräsplanerna både i Össeby IP och i Bällstaberg ordningsställas. I  Bällstaberg är det ytskiktet som behöver bytas efter tio års flitig användning. I Össeby är det hela jobbet som ska göras, både grund och yta. Fördelen med att satsa på konstgräs istället för grus är att planen kan användas för flera idrotter och att planen är alltid spelbar. Underhåll krävs det även för konstgräsplaner, men det är inte lika intensivt som med naturgräs. Föreningslivet=användarna som är sakkunniga i det här, föredrar också konstgräs. Alliansen senarelade dessa investeringar till 2016.

Vägen från Lindholmsvägen till Veda ridcenter saknar belysning. Flera hundra barn och ungdomar går dit flera gånger i veckan och få då gå längst den mörka vägen under vinterhalvåret. Enligt tjänstemännens beräkningar kostar det 300 000kr att fixa vägbelysning där. Det har vi skrivit motion om förra året och det tyckte inte alliansen var en bra idé så de röstade avslag för det. Likaså tänker de inte satsa på trygghetsskapande investeringar på denna väg så som vi skulle göra.

Vi är överens över blockgränserna att satsa på nybyggnation i Grönlundsområdet och Bergsjöområdet i Kårsta. (S) vill utveckla Kårsta bygden och speciellt skolan, bygdens hjärta. Det bor väldigt aktivt folk ute i Kårsta. De har kanske varit tvungna att bli så för det mesta av kommunens investeringar har gått till  Vallentuna tätort. De har med egna krafter åstadkommit mycket för hela Kårstas bästa samtidigt som de har solidariskt betalat skattemedel för dyra investeringar i centrala Vallentuna. Nu finns det behov och önskemål om en konstfrusen isbana med konstgräs vid skolan i Kårsta som skulle finnas för alla i Vallentuna naturligtvis, egentligen för hela nordost sektorn. Den beräknas kosta 13 miljoner lika mycket som den planerade cykelvägen mellan Kårsta och Ekskogen. Vi har gjort en senareläggning av cykelvägelen till 2016-2017 och investerar först i isbanan 2014-2015. OBS! Det betyder inte att cykelvägssatsningen är borta ur vår plan! Det finns olika alternativ hur denna cykelväg ska dras och det behöver utredas först. Isbana investeringen finns inte alls i alliansens budget.

För (S) är det ytterst viktigt att vara ett parti för HELA Vallentuna. Alla kommundelar ska utvecklas utifrån de behov och önskemål som finns i orten. I tur och ordning. Om vi menar på allvar att hela Vallentuna är värd att satsa på, så ska det synas också i handling. För det är handling som räknas!

Inga kommentarer: