26 november 2013

Läget i Stockholmsregionen 2013 var temat för RUFS konferensen idag i aulan på Södertörns högskola. Resan tog sin lilla tid så väldigt tidig morgon blev det men det var absolut värt det!

Alla programpunkter var givande men Hans Abrahamssons föreläsning var något utöver det vanliga. Han är docent i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet och han KUNDE sin sak! Han talade om socialt hållbara städer och hur städerna har fått ta allt större ansvar för ex. bostadspolitiken pga. statens bristande intresse att styra på det området. Han kunde skickligt tydliggöra konsekvenserna  och sambanden av hög ungdomsarbetslöshet, av dagens svåra bostadsbrist och utbildningsnivån utan att glömma bort miljöaspekten. "Det går mindre energi om människor bor på varandra än bredvid varandra" var typisk Abrahamsson formulering.

Hans viktigaste budskap var vikten att ha social investeringspolitik för att hindra uppgivenhet och förlorad framtidstro bland ungdomar. Hur mycket kostar det för samhället att både unga män och kvinnor skuldbelägger sig själva när de inte får ett jobb? Och vad får det för konsekvenser  för övrigt... användandet av antidepressiva medel ökar osv. Bilden kan tyckas vara väldigt mörk men politik kan göra skillnad även här. Identifiera, analysera och agera!

Inga kommentarer: