27 september 2011

Under förmiddagen var jag på workshop om energifrågor. Mycket innehållsrikt var det. Bengt Simonsson berättade om förstudien om solceller och solfångare där Vallentuna kommun var medfinansiär. Jag läste rapporten under sommaren och funderade på hur det kom sig att Högdalatippen var vald som möjlig placering av roterande solceller. (Ursäkta min ironi, men vissas inblandning går inte att ta miste på.)
Per Ribbing redovisade om vindkraften. Sigtuna och Knivsta har egna vindkraftsverk. Det verkar som Anders Johansson ska bjudas till Vallentuna och berätta om alla de framtidsriktade satsningar de har gjort på sistone. Beri Fajic redogjorde avfalls frågorna i kommunen, också en mycket duktig medarbetare i kommunen. Det ägnades åt energisnåla byggandet också, vägbelysning, transporter och upphandling/inköp/konsumentmakt. Mycket givande förmiddag! Otroligt välplanerat, tack Joakim!

Det finns fortfarande 2600st kvicksilverlampor ute längs våra vägar. Nästan 4 miljoner kronor kommer det att kosta att byta ut dem till modernare och miljövänligare alternativ. Om du är på kvällspromenad så passa på och gå en sväng på Sommarvägen. Vi fick veta att halva vägen har ledbelysning. Det är intressant att se skillnaden mellan de gamla och nya lampor.

All den information och fakta vi fick kommer att vara till stor nytta i fortsatt sossearbete med energifrågor. Hållbar utveckling ska prägla planeringsfrågorna och (S) är INTE rädd att ställa krav på byggbolagen. Vi fick bokstavligen uppmaning om att börja ställa krav. Och detta har vi tjatat åratal och ingen i borgerligheten har lyssnat. En dag ska vi visa!

Vi är fulltaliga i hemmalaget igen vilket känns skönt.

Inga kommentarer: