3 februari 2012

Idag fick möjligheten att besöka Stockholm områdets första passivhus som finns i Vallentuna. Socialdemokraterna i Vallentuna har funderat på ett bra tag om hur vi kan bygga energismarta hus. Passivhus variant är verkligen ett tänkvärt alternativ. Detta hus ägs av en ung familj med ett barn (och en katt). De har själva ritat det. Tomtval, placering av huset på tomten, väderstrecken... alla möjliga faktorer spelade sin roll när huset definitiva plats beslutades. Nu syns det inte riktigt tydligt men på taket finns också solceller. Här nedan ser ni hur isoleringen av ett passivhus kan se ut. Tätheten är det viktigaste, inte enbart materialvalet. I detta hus användes bl.a. plast och skarvarna tejpades med en specialtejp. I Tyskland använder de träskivor istället för plast. Det viktigaste är dock att ha arbetskraft som kan sin sak, poängterade ägarna. Att bygga med passivhusteknik ökar byggkostnaderna med 5-10% enligt värdparet. Helt rimligt om man kan åstadkomma mer än halvering av energiförbrukningen resten av livet jämfört med det traditionella sättet att bygga hus. Förrutom den tjocka isoleringen på väggarna och under plattan hade familjen en braskamin som komplement värmekälla. Meningen var att kompensera användningen av elpatron helt eller åtminstone minimera användningen kraftfullt. Jag upplevde inomhustemperaturen behaglig och golvet kändes helt ok under fötterna.


Bastun!!! De hade bastu!


Jag trodde att det skulle vara ganska mörkt inomhus i ett passivhus (utan belysning) eftersom fönstren kan inte vara hur stora som helst. Sanningen var att trots fönsterytorna var mindre per styck så var sammanlagda fönsterytan ca 22% alltså nästan lika mycket som i en "normalvilla". I köket var det ljusinsläpp från flera olika håll, ljust och snyggt. De hade också vinklat ena sidan av fönsterkanten för att maximera ljusinsläpp.


Att ha både horisontella och vertikala fönstren gav ett mycket effektfullt intryck.


Här nedan en bild från vardagsrummet och hur de hade löst fönsterfrågan i ena sidan av rummet. Vackert med fönstren ända ner till golvet!


I ena badrummet hittade jag ett fönster som gick att öppna. Bara i hallen och i badrummen hade de golvvärme.


Utanför var det 15 minusgrader, snö och blåst men inomhus var det varmt och tyst. De tjocka väggarna har även den fördelen. Ett ventilationssystem med filter (kan tyvärr inte klargöra den delen bättre) gjorde inomhusluften renare än i traditionella ventilationskonstruktioner. Ingen fuktproblematik!




Ägarparet har under dessa fyra år de bott i huset gjort en frivillig och gratis folkbildningsinsats så att fler ha fått kunskap om dessa byggtekniska idéer som minskar ordentligt energi förbrukningen. Nu krävs det politiska beslut om att bygga på alternativa sätt för att minska energiförbrukningen om målet av 0 energihus eller näst intill ska någonsin uppnås. Eftersom kompetensbristen är ett allvarligt hinder i denna utveckling gav ägaren ett tips till landstingpolitiker om att även Stockholmsområdet behöver en passivhuscentrum precis som det finns på andra ställen i landet.




Läs gärna mer på familjens hemsida http://www.granback.se/










































Inga kommentarer: