25 augusti 2012

Jag hade en mysig tjejmiddag med döttrarna igår kväll. Jag åkte till Kårsta och Kårstabygdens dag en stund i strålande solsken.  Ett av dagens diskussionsämnen som dök upp var "hotet" om att Roslagsbanan kan ersättas med en bussförbindelse vissa turen och tider där ute om kundunderlaget är för litet. Det skulle innebära en kraftfull försämring för Kårstaresenärer och nu gäller det att ta reda på fakta och markera tydligt att det kommer inte Socialdemokraterna och förhoppningsvis inget lokalt parti att acceptera. 
Nu återgår jag till Malmöbilderna.
Hela Västra hamnen området är byggt på hållbarhetstanke i huvudet och även om de äldsta delarna av området är redan över tio år gamla så märker man hur man redan då kunde genomföra idéer som underlättar kretsloppstänkandet och gynnar övergången från de fossila bränslen till de förnyelsebara.
Lite undangömda bakom en spalje fanns rören till  soppsorteringssystemet med underjordisk  soppsug, en för matavfall och en för brännbart. Malmö stad har höga ambitioner och vill bli så småningom helt fossilfri (till 2030 halvera användandet och 2050 helt fri om jag minns rätt).
Här nedan ser man en byggnad där solfångare finns installerade på fasaden. 
Detta prisbelönta hus (nedan) fanns precis vid havsstranden.
Även gatubelysningen fungerade med hjälp av solenergin.
Turning Torso (och växthuset) är säkert det som lättast förknippas med Malmö.  
Strandkanten hade gjorts tillgänglig för hela stadens befolkning. Där kunde man sola, bada, ha kulturella evenemang osv. Mycket trivsamt!

Den här bilden är från en del av området där flera länder fick bygga "sitt" hus. Det huset längst till höger var det nordiska huset med stora fönstren men längre in fanns bl.a. den ungerska huset  med stenfasad osv. Kul idé igen! Inga hus för vanliga inkomsttagare dock.

Det finns några bilder till som jag gärna vill dela med er senare. Glöm inte Stefan Löfvens sommartal i morgon i Vasaparken!

Inga kommentarer: