2 augusti 2012

Vad skojigt att Tyrens konsultbolag kom till samma slutsats som de gröna socialdemokraterna i Vallentuna kom för snart två år sedan angående insamlandet av matavfall. Vi fick vår motion om att vi ska påbörja samla in matavfall även från hushåll bifallen av kommunfullmäktige i våras och nu har konsulterna lämnat in sin slutrapport om hur det skulle kunna organiseras och vad det kan kosta att införa.
När vi inom (S) började fundera på detta kom vi ganska snabbt fram till den slutsatsen att två kärls system med bruna papperspåsar ( i småhusområden) och politiskt beslutad avfallstaxa som är fördelaktig för de som sorterar sitt avfall. Dessutom tyckte vi att det ska vara frivilligt att ansluta sig i systemet, precis som konsulterna tycker.
(S)igtunas matfallsinformation och avtalsmall var ett av de exemplarna som bifogs till utredningen. De var tydliga och lätta att förstå. Jag tyckte speciellt om att Sigtuna kommun hade ordnat ett antal öppna möten med kommuninvånare om matavfallsinsamlandet för även om intresset för att bidra till biogasproduktion är stort så finns det säkert frågor i början. Man vill ju inte att insamlat material inte går att använda för att någon har kastat saker i papperspåsen som inte hör dit.
Detta kommer förhoppningsvis till kommunstyrelsen/kommunfullmäktige tidigt på hösten så kan vi sätta igång till sist! Ju sist blir vi av alla Sörab-kommunerna men bättre sent än aldrig!

Inga kommentarer: