18 september 2012

I brist på dagens Mitt i Steget Vallentuna kommenterar jag förra veckans artikel om att förskolekrisen ska byggas bort. Storsatsning, skriver Mitti. För mig är det en självklarhet att de kommunala investeringar ska följa antalet påbörjade/planerade bostäder. Just nu ligger vi efter. Vi har ju fått läsa om kommunens mindre lyckade försök att öppna avdelningar i Bällstabergsskolan i vintras. Varje villa betyder ett par barn till i förskolekön. Så enkelt är det.

 Flera av förskolorna har begärt att få utöka antalet inskrivna barn jämfört med avtalet. Kommunen ger välvilligt lov till detta för annars ökar risken att inte alls kunna erbjuda förskoleplatser. Man utökar platser "Med bibehållen pedagogisk kvalitet" säger man. Vem garanterar det? Om lokaler och personalstyrkan är anpassad för två barn mindre så hur går ekvationen ihop med ytterligare två barn till? Man kan naturligtvis tycka att två barn hit eller dit spelar väl inte så stor roll men så är inte fallet. Varje barn har rätt att få pedagogisk verksamhet och omsorg i den utsträckningen som han behöver. En eller två barn till kommer att försvåra situationen. Samtidigt väger föräldrarnas behov av att få återgå till arbete också mycket. Kommunen har inte varit tillräcklig alert på att hålla jämna steg med nyinflyttade och antalet förskoleplatser. Nu måste man låna stora summor för att kunna erbjuda den här kommunala servicen.

Det som vi socialdemokrater är mycket kritiska mot är att alliansens har ändrat sina planer om att bygga en ny förskola på nuvarande Åbygläntans tomt när Åbygläntan får nya lokaler i Ormsta. Istället för de eftertraktade förskoleplatserna tänker alliansen bygga en F-6 skola. De förskolebarn som är i behov av plats kommer att placeras på tillfälliga baracker på Hjälmstaskolans redan fulla tomt. Jag skulle inte kalla detta för storsatsning!!! Kommunens yngsta invånare är värda en riktig förskola med tillhörande tomt och inga tillfälliga lösningar. Åbygläntan ska även i fortsättningen vara en förskola och ingenting annat! Det är behovet som ska styra de politiska beslut och ingenting annat!!!

Kommunens fastigheter har under åratal haft bristande underhåll. Det är en av orsakerna till att Ormsta skolan ska byggas på nytt. Bristande underhåll är inte bara skolbekymmer utan även andra kommunala fastigheter ligger risigt till (jmf t.ex. Veda). Tjänstemän på samhällsbyggnadsförvaltningen har nu påbörjat arbetet med att göra underhållsplaner för varje fastighet. Någonting som man skulle ha haft redan långt tidigare. Den frågan har inte varit prioriterad hos alliansen för det innebär kostnader och då kan man kanske inte hålla den låga skattenivån som vi har. Problemen har hopat sig och vi kommer att få betala mer nu än att vi hade kontinuerligt tagit hand om våra fastigheter utifrån planerade underhållsplaner  och på det sättet kunnat minska akuta dyra åtgärder.

Inga kommentarer: