15 oktober 2012

Jag blev inspirerad av Stockholms stads remisshandling om "Stockholm  gröna promenadstaden" som finns bland nästa veckans ärenden. Vi har knappast något att säga om hur Stockholm vill utveckla grönområden men som inspirationskälla var den skriften värdefull.

Vi har vårt parkprogram väntandes på att grönplanen godtas först. Stockholms ambitionsnivå är hög. Som ett exempel kan jag nämna vidareutveckling av strandpromenader, tillgången och närheten till vattnet vid promenadstråk. Det vet vi att alla uppskattar. Vi har Vallentunasjön som har enorm utvecklingspotential. Det borde gå och tillgängliggöra strandkanten som ett promenadstråk.

 Det togs upp också fickparker i Stocholmsplanen. Att använda mindre ytor som gröna mötesplatser borde ingå också i våra boplaner. Vi har fantastiska naturvärden i vår kommun men byggnadstakten och omfattningen gör, att naturmarken försvinner allt längre bort som ska då kunna kompenseras med annat grönt i planeringen.Vi är naturligtvis mycket mindre kommun än Stockholm men vi kan faktiskt inte stoltsera över våra "parker" och gröna stråk. Det har verkligen inte varit något prioriterat område.

Ska vi inte höja ambitionsnivån? Nya bostadsområden kan bidra till att bevara eller/och utveckla det gröna inom områden och i nära anslutning av områden. Men då måste vi först fatta beslut om vad vi vill. Är det enbart ett antal bostäder eller är det boendemiljöer både inom och utomhus som ska inkluderas i planeringen i fortsättningen?

Det vore intressant att få läsa  kommunens fd trädgårdsmästares förslag till parkplan i Vallentuna. Moderata ordföranden i berörda nämnder och utskott borde ta förslagen fram och ge generöst tid för politiker och ALLMÄNHETEN att bidra med egna tankar och idéer.

Inga kommentarer: