23 oktober 2012

Jag måste snabbt kommentera vårt ställningstagande i gårdagens kommunfullmäktige i ärendet som handlade om "höjning av VA-taxa för brukningsavgifter". Ökningen är motiverad pga kostnadsökningen från år 2009 då taxan sist justerades och pga investeringar som görs idag.


Det var ingen diskussion om höjningens storlek på 5% utan hur fördelningen av taxahöjningen skulle vara mellan fasta och rörliga delen. Vi förstår MP:s hållning om att låta fasta avgiften ligga still och att all prishöjning ska ligga rörliga delen dvs. på dagvatten och förbrukning. Det ger en mycket tydlig signal om att vattnet är också en naturresurs som inte ska slösas. Observera att (M) hade en mycket tydlig åsikt om att det behövdes inte att spara på vattnet för det finns så mycket ut av det. Det skulle orsaka skador i ledningar osv om man snålade med vattenbrukning, sade dem. Det resonemanget stödjer vi absolut inte!

Att vi inte gav vårt stöd till  MP:s yrkande beror på att vi har sedan länge haft en linje i VA-taxefrågor som inte "straffar" familjer med småbarn och tonåringar som använder mycket vatten. Dagens höjning ligger till stora delar på kollektivet= fasta avgiften och mindre del på förbrukning.  Här har vår solidaritetsådra fått styra (S) gruppens beslut.

Inga kommentarer: