26 maj 2014

EU valet!

Stort tack till alla partivänner som ställde upp och jobbade flitigt under EU valrörelsen!

Det blev många samtal med kommuninvånare som säkert bidrog både till ett bättre  (S) valresultat i år jmf 2009   ( +0,6%) och till ökad valdeltagande (från 49,4% till 51,9%, dvs +2,5%). Valets stora vinnare är MP som ökar hela 7,2%. (M) går back i Vallentuna ordentligt med -8,6%, alltså mer än på riksnivån. (FP) går back likaså med -4,6%.

Man kan ju glädjas åt det ena eller det andra men hela valresultatet mörkas av (SD):s frammarsch  även i Vallentuna. Nästan var tionde av de som röstade gav sin röst till ett främlingsfientligt parti. Det är inte första gången i mänsklighetens historia ökade klyftor leder till ett större röstantal till extrema grupper. Högerregeringarna överallt i Europa har inte lyckats minska arbetslösheten och många känner stort missnöje med de etablerade partierna och ger sin röst till partier som (SD). Behovet av att få ett (S) ledd regering på hösten är stort. Om folk har jobb och kan återfå sin framtidstro behöver man inte leta efter syndabockar bland sina medmänniskor.

Även om valdeltagandet ökade så var det 10922 röstberättigade i Vallentuna som inte röstade. Det är väldigt många. Deras åsikter kommer att betyda mycket på höstens val. Nu gäller att få dem att gå till vallokal nästa höst. Jag ser framemot en intressant valkampanj på hösten.

Inga kommentarer: