8 april 2011

Imorgon ska Sossemor åka till Finlands ambassad och rösta på en socialdemokrat, kvinna med fackföreningsanknytning och som har pedagogisk bakgrund och "rätt" ålder. Valhemlighet? Inte denna gång, men jag berättar inte i vilken valkrets.Det får ni lista ut själva.

På eftermiddag arrangerar Sverigefinska kulturförening ett språkcafé i Vallentuna sal kl. 15.00 där temat handlar om finska språkets förvaltningsområde. Det förs ingen aktiv språkpolitik i Vallentuna för att underlätta barn och ungdomar med annat språk än svenska att bli tvåspråkiga.

Finskan har minoritetsspråkstatus i Sverige. Det ska synas i vardag, men det gör det inte. Barn berövas sitt modersmål. Gustav II Adolf "importerade" finska män från östra delen av riket till Sverige för att delta i svenska trupperna vid behov. Tredjedel av svensk armé bestod av finska män. Vi har levt och utvecklat detta land sida vid sida med svenskar från 1200-talet och framåt.

Många föräldrar väljer engelska skolor idag. Det betyder inte att deras barn skulle inte lära sig svenska eller bli "halvspråkiga" utan dessa föräldrar vill ge sitt barn ytterligare ett språk. Denna möjlighet borde ges även för barn men finsk anknytning. Det krävs mycket mer än en halv timmes eller en timmes undervisning per vecka att bli tvåspråkig. Barn som vill ska få språkstöd i finska språket i förskolan i den utsträckning att modersmålet kan utvecklas till funktionell nivå. I grundskolan måste skolan ordna detta men för förskolans del är detta en tolkningsfråga som gör att skillnader mellan kommuner blir oacceptabelt stora.
Vi ska ta vara på den språkliga rikedomen vi har i kommunen!

Inga kommentarer: