21 april 2011

"Jag kommer aldrig att acceptera ett samhälle där det bara de välbärgades barn som får möjlighet att lära sig att spela ett instrument." Håkan Juholt i dagens DN debatt.

Han skrev så mycket mer, så kloka ord men för mig betydde just dessa ord mest. Under hela min aktiva tid som lokalpolitiker har jag kämpat mot kulturskolans höga avgifter som utesluter många begåvade och entusiastiska konst, musik och dansintresserade barn och ungdomar. VAR STÅR DET ATT BARA DE BARN SOM HAR FÖRMÖGNA FÖRÄLDRAR FÅR TILLTRÄDE TILL KOMMUNENS MUSIKSKOLA???Precis detta Juholt skriver om. Kulturen ska göras tillgängligt för alla. Alla ska ges möjlighet att utöva, njuta av, skapa kultur. Och det är i kommunala kulturskolan man ger barn dessa färdigheter. Men idag ges det bara för vissa.

Kulturskolans avgiftshöjning kommer på kommunstyrelsens och kommunfullmäktiges bord före sommaren. Avgiften föreslås höjas från 1200kr till 1500kr!!! Per termin! Hur många ensamstående föräldrar kan betala den summan? Hur många två eller tre barns föräldrar kan betala den avgiften? Hur många kan inte?

Visst liknar detta väldigt tydligt på det gamla klassamhället där det "fina" folket lärde sig spela piano och sjunga medan de andra passade upp dem, neg och niade. Vi är tillbaka där igen!!! De mindre förmögna städar hos de rika (med skattesubventioner) och de rikas barn får tillgång till kulturen på ett helt annat sätt än de som har mindre förmögna föräldrar. Kunde man inte använda dessa RUT-pengar istället att införa maxtaxa i kulturskolan?

Socialdemokraterna i Vallentuna vill halvera avgifterna till kulturskolan. Vet ni, det är småpengar i kommunens pengapåse men det att få spela gitarr, sjunga, dansa eller måla kan betyda allt för en ung människa. Dessa kommunens unga invånare går före i socialdemokraternas prioriteringslista.

Inga kommentarer: