12 april 2011

Jag har haft en riktig miljödag med två olika seminarier, en om klimatkrisen och energiomställningen med prof. Thomas B Johansson och en om biogasens utveckling i Stockholms län.
Det har kommit ett antal seminarieerjudande från Arenagruppen tidigare men först idag passade tiden och ämnet för mig. Väldigt intressant ämne är det och kunniga talare (om klimatkrisen).Vallentuna kommun satsar ett par miljoner per år på energieffektiviseringar på kommunens äldre fastigheter, men vi har inga riktlinjer för hur all nybyggnation ska se ut för att kunna bemöta framtidens energiproblematik. Hur ser energiförsörjningen ut om 20, 30 eller 50 år? Hur många grader har genomsnittstemperaturen höjts under den tiden? Hur påverkar klimatförändringen på vår markanvändning? Ska kommunen satsa på förnyelsebara energikällor? Ska vi satsa på solceller som Tyskland och Spanien eller på vindkraft som USA och Kina? Ska vi bygga större antal passiva hus? Mycket intressanta frågeställningar! Det krävs en hel del fördjupning i ämnet och betänketid innan Sossemor är mogen att ge svar.

På eftermiddagen fick jag höra det senaste inom biogasfronten i Stockholms län. Väldigt passande! Jag lämnade vår sossemotion om planering av insamlandet av hushållsavfall i Vallentuna igår kväll på fullmäktigemötet.Vallentuna är igen bland de sista kommuner i länet som har inte startat insamlandet av hushållsavfall eller ens fattat beslut om tidplanering om det. Nu har vi i alla fall initierat detta viktiga arbete. Intresset bland invånare är större än många anar. Det är faktiskt roligt att få jobba med frågor som är "livsviktiga" och intressanta!

Inga kommentarer: