17 oktober 2011

Idag kunde jag inte låta bli att ta bilder på vägen till jobbet. Hösten är min årstid! Alla färger, friska vindar, naturen som som blir allt tystare... Varje bild får vara en inledning till en kommentar till kvällens kommunfullmäktigemöte. Jag ställde en interpelation till Örjan Lid (M) kommunstyrelsens ordförande om "Vilka åtgärder ska majoriteten omedelbart ta för att tillgodose barnomsorgsbehovet hos de föräldrar som har ett arbete som innebär jobb på kvällar, nätter och helger?" Bakgrunden är ett avslagsbeslut från 2008 på vår motion om 24timmars barnomsorg och barnfamiljer som hamnar i en situation att de måste tacka nej till jobbet pga bristen av barnomsorg på kvällar/helger.
Örjan Lid lämnade frågan direkt utan egna kommentarer till Barn-och ungdomsnämndens ordförande Raimo Vuojärvi. Vad säger Örjans agerande? Inte besvära sig att sätta sig i denna fråga. Raimo V. påpekade att lagen kräver inte kommunen att erbjuda barnomsorg utanför kontorstid. Antalet familjedaghem har minskat och efterfrågan har hitintills varit 3 st.Då är det inte lätt att erbjuda arbete till en dagbarnvårdare, tycker han. Nämnden ska i nästa månad fundera ett antal frågor ang. öppettider, antal timmar för arbetslösa osv och vad allt skulle kosta. Inga konkreta svar att lösa situationen utan arbetslinjen gäller inte de som har arbetstid efter kl. 17 eller helger. Jag får återkomma till detta ämne senare.

Oppositionen fick igenom minoritetsåterremiss när det gäller organisationsförslaget när det gäller samhällsbyggnadsfrågor. Vi är emot maktkoncentrationen till kommunstyrelsen och vill ha fastighet- och tekniknämnd istället. Det finns vissa jävsaspekter också som behöver belysas.



(S) hade ett eget tilläggsyrkande när det gäller bostadsbyggnadsprognos 2011-2020. Majoriteten har inga bostadspolitiska riktlinjer som vi har krävt om och som skulle ge oss värdefull nformation om vad det egentligen är som behöver byggas (behovet, efterfrågan). På all den mark kommunen själv äger kan vi bygga en tredjedel hyresrätter för att uppfylla kravet på valfrihet på bostadsmarknaden i vår kommun. Detta röstades ner av borgerliga!


Ing-Marie lämnade två mycket bra motioner, en om Hälsans stig och en om åtgärder för att minska ungdomsarbetslöshet. Dessutom valde vi två nya socialdemokrater till utbildningsnämnd och barn- och ungdomsnämnd efter Erik och Kajsa. De var två duktiga sossar som har flyttat från kommunen. Inga lediga hyreslägenheter här inte.

Jag hälsade på Hantverkshuset också idag. Titta gärna på deras kursutbud på nätet. Duktiga och driftiga kvinnor som erbjuder även arbetsträning för långtidsarbetslösa eller sjukskrivna.







Inga kommentarer: