26 mars 2012

Jag måste erkänna att jag var lite orolig inför kvällens möte om flyktingboendet i Bällsta. Tack vare de representanterna från Migrationsverket, Länsstyrelsen, Vårljus, Polis och kommunens tjänstemän så kunde många av frågorna besvaras. Vi politiker har fattat ett beslut om att ta emot ensamkommande flyktingbarn även i vår kommun men eftersom det har varit svårt att hitta familjehem för dem, så har Vårljus AB nu köpt en fastighet som ska vara ett hem för dessa ungdomar.
Dygnet runt bemanning med kompetent och erfaren personal lät inte illa. Sedan hänger det mycket på oss själva hur snabbt dessa ungdomar kommer in i samhället och lär sig både språket och de värderingar som vårt samhälle står för. Därför var det extra skojjigt att det fanns personer på mötet som vill bidra på olika sätt att hjälpa ungdomarna att känna sig välkomna och erbjuda dem möjlighet att t.ex. kunna delta i föreningslivet (idrott...).
Kommunen gav också löftet om att bli bättre på att informera de berörda t.ex. via villaföreningens ordförande som i sin tur vidarebefordrar infot till sina medlemmar.
Nu hjälps vi åt att dessa ungdomar som har fått fly från kriget känner sig riktigt välkomna till Vallentuna.

5 kommentarer:

Anonym sa...

"de värderingar som vårt samhälle står för." Så du menar att flyktingbarnens värderingar ifrån hemlandet är skit? Din jävla nazist, jag kommer i veckan att lämna in en polisanmälan för hatbrott.

Anonym sa...

Gívetvis skall de få känna sig trygga oavsett om de kallas barn, ungdomar eller vuxna. Kring detta är det en begreppsförvirring.

Anonym sa...

Det här var ingen bra artikel.

Anonym sa...

Jag håller inte med ovanstående kommentar. Personligen tycker jag det är mycket intressant läsning och det känns roligt att se att Vallentunas politiker bryr sig om sina medmänniskor.

När dessa ungdomar kommer till Sverige behöver de all stöd och omtanke de kan få.

Jaana sa...

Förvirring är det inte utan jag har inte vetskap om vilka som ska bosätta sig i huset och hur gamla de är. Mannen från migrationsverket berättade igår om att det har kommit även 4-5 åringar till Sverige utan föräldrar.
När det gäller värderingar i olika länder så har du naturligtvis rätt att vi har väldigt mycket gemensamt länder emellan (även när det gäller värderingar) men de nyanlända kan dock uppleva ett och annat som är annorlunda jämfört med deras hemländer. Ordet "värderingar" kanske inte är det bästa ordvalet eftersom du misstolkade mig. Vad sägs om traditioner eller kommer du på ett bättre passade ord?