27 november 2012

Gårdagens kommunfullmäktigemöte erbjöd en och annan överraskning. Kulturskolans elever underhöll oss med fantastiska musikstycken, även egen komponerade. Varje gång jag får njuta av kulturskolans program får jag gråt i halsen när jag tänker på hur många barn och ungdomar till skulle kunna ta del ut av den skapande verksamheten OM avgifterna låg avsevärt lägre. Hur många talanger vi missar med borgerlig politik?

Kvällens andra överraskning var att Elwe Nilsson lämnar sitt ordförandepost i Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden men kliver in i kommunstyrelsen. Det var verkligen oväntat. Jag trodde att när han väl lämnar sina uppdrag så trappar han ner ordentligt. Det är dock tydligt att kommunalrådet Örjan Lid behöver Elwes stöd och kunskaper än så länge.

MP:s  motion om naturskolan avslogs efter votering av alliansen. Tänk att även här är inte alliansen beredd att satsa på kommunens barn, ungdomar och även äldre de ca. 1 miljon kronorna som en sådan verksamhet skulle årligen kosta. Vilken utmärkt komplement den skulle vara för den ordinarie klassrumsundervisningen! Barnen skulle få möjlighet att befästa hållbarhetskunskaper via praktiskt arbete ute i naturen. Alliansens miljöarbete ligger ordentligt på minussidan område efter område.

Den socialdemokratiska gruppen ville att kommunfullmäktige skulle fatta ett beslut om att de motioner som är lagda år 2010 och 2011 ska besvaras senast 2013. AVSLAG! Egentligen bör motionerna komma tillbaka till fullmäktige redan inom ett år för beslut. Det händer ytterst sällan. Vissa motioner blir liggandes åratal ofta pga ideologiska skäl. Sådant beteende visar ingen aktning för oppositionens demokratiska sätt att väcka frågor.

Revisionernas granskning av delårsbokslutet visar de är inte nöjda bara att siffrorna stämmer. De påpekade med all rätta att verksamhetsmålen är "styvmoderligt behandlade". Vi delar revisionernas åsikt. De beslutade ekonomiska ramarna ska naturligtvis gälla men man ska absolut inte glömma vad är det vi vill att man ska åstadkomma med dessa pengar, alltså de politiskt beslutade målsättningarna. Visserligen har vi socialdemokraterna egna målsättningar som vi redovisade i samband med kommunplanen men målen ska få en mer tydlig fokus i uppföljningen.

(S) lämnade också ett eget förslag till skolpeng utifrån vårt eget budgetförslag. Vilken tur att vi satsade dessa extra miljonerna när vi nu ser resultatet av det nya läraravtalet med höjda lärarlöner och allt fler barn som behöver extra hjälp i skolan. I de områden går det inte att snåla om vi ska minska kostnader lägre fram på socialförvaltningens konto. Det gäller att jobba förebyggande. Alla ska ges förutsättningar att klara av skolan med godkända betyg.

Inga kommentarer: