9 november 2012

Miljöpartiets motion om att verka för att det ska finnas en naturskola i kommunen behandlades på kommunstyrelsens möte i måndags.
Vad är en naturskola?
Det finns närmare 100 naturskolor i Sverige. I länet finns det i Borkyrka, Ekerö, Skärholmen, Nacka, Bergianska, Sollentuna, Nynäshamn, Sigtuna, Solna, Tyresö och i Upplands-Väsby. "Att lära in ute" är naturskolans motto. Elever och barn ska få uppleva och inhämta kunskap i natur- och kulturmiljö. Vilken annan kommun kan ha bättre naturliga förutsättningar till detta än Vallentuna???

Ska vi inte börja med att ge våra yngre invånare bättre möjlighet att lära sig mer om ex. hållbar utveckling, kretslopp, biologisk mångfald med egna upplevelser ute i vår vackra natur? Borde vi inte underlätta att våra skolor och förskolor ska kunna erbjuda varierade lärmiljöer och - sätt som inte är textbaserade som komplement? Som bonus får man röra på sig i naturen med alla de fördelar det innebär.

Jag var nyfiken och läste på nätet vad grannkommunen Upplands-Väsbys naturskola erbjuder för
teman. Jag kan inte vara annat än avundsjuk på det utbudet:
- klimattema
- sopor, resurser, kretslopp och tillverka papper
- ekologi vid olika årstider
- isdag och pimpelfiske
- grundläggande vildmarksliv
- skogen
- vatten en förutsättning för livet
- livets utveckling
- istidens påverkan på vårt landskap
- paddelutflykt
- nedbrytare småkryp i marken
-forntida hantverk, människan historia
- kultur och odlingslandskapet, bygga fågelholkar

Tänk vilka fantastiska naturskoledagar elever i Upplands-Väsby har årligen, vilka minnen, vilka kunskaper ( även sociala) de får praktiskt och konkret ute i naturen!

Utan att vi fick veta om kostnad eller någon närmare utredning om naturskolan som beslutsunderlag beslöt den borgerliga alliansen att AVSLÅ motionen i kommunstyrelsen. De hänvisade till att skolans budgetram medgav inte detta.  Oppositionen röstade FÖR! Vi kan omdisponera de pengar vi har nästa år eller budgetera kostnaden till 2014 års budget om det nu skulle kosta så stora summor.
Det definitiva beslutet tas på nästa kommunfullmäktigemöte i slutet av denna månad.

Jag tycker definitivt att välmående Vallentuna kommun HAR RÅD att erbjuda barn och ungdomar (+ vuxna) Naturskoleverksamhet!!! Jag ska ringa till Upplands-Väsby på måndag och ta reda på hur mycket deras naturskola kostar för skattebetalare. Jag är övertygad om att det är inga enorma summor. Vår kommun måste också kunna satsa på annat än bara infrastrukturen. Må kommunfullmäktigemötet visa sin naturvänliga sida på första mötet i det nya bibliotek och kulturhuset!


Inga kommentarer: