30 januari 2014

Bostad en rättighet!

Det är full fart i partiet så här i början av valåret. Igår besökte Anders Lago oss. Han är fd  (S) kommunalråd i Södertälje, numera förbundsordförande i HSB, ett kooperativt bostadsbolag. De bygger mellan 2000-2500 bostäder årligen utan subventioner och ÖVERSKOTTET (=vinsten) GÅR TILLBAKA TILL BOENDET!!! HSB bygger  bostadsrätter men har även hyresrätter i sin ägo.

Statlig engagemang i bostadspolitiken är mycket bristfällig om man har ambitionen att bygga bort dagens bostadsbrist. Det råder en verklig orättvisa i beskattningen av olika upplåtelseformerna (villor/bostadsrätter kontra hyresrätter). Skattelättnader gäller enbart villor och bostadsrätter vilket gör att byggandet av hyresrätter blir dyrt.

Det byggs dock hyresrätter både i Stockholms län och i många andra städer i Sverige trots rådande lågkonjunkturen som dock håller på och ebba ut. Jag tror att Vallentuna är en av de absolut sämsta kommunerna i hela landet  när det gäller byggandet av hyresrätter under de senaste årtiondena. Tomma löften har vi hört och hör men ingen handling för att underlätta byggandet under alliansstyret.

Lago bekräftade det vi i (S) har drivit som metoder att få hyresrättsbyggandet i gång: använda kommunalt bostadsbolag, ha planberedskap, ha en aktiv markpolitik i kommunen, tomträtt och prissättning av mark. Och det viktigaste är att inte vänta armarna i kors att marknaden ska sköta detta utan använd den politiska makten för att bereda boende för våra ungdomar, unga familjer, äldre... ja till alla som vill. Det kallas för VALFRIHET!


Inga kommentarer: