22 december 2009

I veckans Steget kommenterar Sahar Sjöberg (FP) om Vallentunas 4,5 poäng av 10 om hur kommunen lyssnar till invånarnas åsikter. Hon var inte förvånad. Inte jag heller. Även poängen för insyn och inflytande i beslut och verksamheter får kommunen låga siffror 4,9 av 10. Alliansen dit Sahar också hör till, tolkar sin majoritetsposition så att när man väl har fått makten så kan man göra som man vill under mandatperioden. De tycks tänka att man behöver inte fråga efter invånarnas åsikter mer än lagen kräver för att inte hindra eller förhala processen/beslutet eller lyssna till de som försöker få sin röst hörd innan besluten.

Det är faktiskt så härligt att se att allt fler borgerliga väljare håller på att bli riktigt förbannade på att Örjan & co kör sitt eget race utan att ta hänsyn till sina egna väljarnas åsikter. Vi =(S) har förstått att Vallentunas invånare är ute efter KVALITE oavsett verksamhetsområde, inte efter några snabba billiga nödlösningar. Vallentunas invånare vill ha den bästa pedagogiska förskoleverksamheten, skolan som ger möjlighet för alla att nå goda resultat och boende-och närmiljö som motsvarar deras förväntningar om friluftsliv och rika natur-och kulturupplevelser. Jag börjar ana att de är även beredda att betala för det om de kan lita på att politiker också gör det de lovar.

Vallentuna skulle må bra av att ha en eller flera mandatperioder med oss som nu finns i opposition. Man måste ha någon gång en period i opposition för att hålla den ödmjuka inställningen till makten som borgerligheten har förlorat i Vallentuna. Moderaterna behöver en period i opposition, så är det bara.

Vems intressen skall egentligen spela in i kommunala planeringen? Kommunalrådets? Styrande politikernas bekantas intresse? Eller småbarnsfamiljernas intresse? Ungdomarnas intresse? Seniorernas? Ja, det gäller att lyssna och fråga även om man har fått makten. Makten är bara till låns så länge invånarna känner förtroende för en. Även i Vallentuna kan det hända maktbyte när folk märker att vissa lovar ett och annat under valrörelsens två veckor och glömmer bort det sedan och andra kämpar envist mot de givna löften trots ständiga avslag i fullmäktige.

Jag har fått den bästa julklappen från skolan idag: en ny enormt duktig pedagogisk rektor!

Inga kommentarer: