18 december 2009

Jag skulle göra det på ett annat sätt!

Det är enormt viktig att ha en rätt person på rätt ställe i en organisation, speciellt när det är fråga om en ledande befattning. I en hård slimmad organisation som i Vallentuna kommun krävs det i vissa lägen nästan orimligt mycket av en chef. Chefen i sin tur behöver kompetent personal runt omkring sig för att kunna verkställa politikernas beslut. Situationen i Vallentuna ser lite dyster ut just nu med flera chefer som har slutat eller funderar på att sluta. Utan att gå in på detaljer eller börja spekulera så måste man ändå kunna konstatera att NÅGONTING ÄR FEL! KOMPETENSEN FLYR KOMMUNEN!

Det händer alldeles för ofta att de beslut som vi fattar formuleras oklart och uppföljning och redovisning av resultat glöms bort. Tidsfaktorn glöms. Det skapar fördröjning av verkställandet eller i värsta fall felaktig agerande av personal. Vems fel är det då? Jag tycker att det finns ingen tvekan om att felet är politikernas=vårt. Det är ingen vits att skylla på andra om man skriver otydliga beslutsmeningar utan tidsgräns och uppföljnings-/utvärderingskrav. Det kan tolkas som ett tecken på antingen på en okunnig politikerkår eller ointresserad politikerkår. Visst kan någon påstå att det här låter en aning som avundsjuka för de som har makten att bestämma och så är det säkert. Jag har mitt sätt att se på den politiska processen från en tanke, motion eller vision som med medvetna målinriktade delbeslut med tillräckligt täta tidsbestämda uppföljningstillfällen uppfylls så småningom. Inga mirakelkurer alltså eller väntan på marknadens eventuellt vaknande intresse utan envist slitarbete.

Naturligtvis kan man inte alltid ge bara besparingskrav på förvaltningar och förvaltningschefer. Man måste ge dem också möjlighet att utveckla sina områden, bli duktigare och få bättre resultat annars dör intresset för sitt arbete ut oavsett vilket arbete det är. Det finns tuffa år men det måste även finnas utvecklingsår utan ständiga effektiviseringskrav.

Inga kommentarer: