17 november 2011

Åbybergskyrkan hade ordnat en intressant föreläsning om flyktingmottagandet i Sverige och i Europa. Föreläsaren var George Joseph från Caritas. De största flyktingmängderna i världen tas inte emot av Sverige eller Europa utan Tunisien, Pakistan och Iran bland annat. Muslimska delen av världen har större gästfrihet när det gäller att öppna dörren för de som är i behov av skydd och hjälp. 80% av flyktingströmmen går till andra fattiga länder.

Apropå arbetskraftsinvandring: George Joseph berättade om de gällande reglerna som medger ambassadpersonalens möjligheter att anställa utländsk arbetskraft t.ex. från Filipinerna eller från Thailand till sina anställda. Vem kontrollerar deras arbetsvillkor och arbetsförhållanden? De fall som har kommit till Caritas kännedom bevittnar om svältlöner. Hembiträden i Djurholmsvillor med 2500kronors månadslön. Folk som skulle gott och väl kunna betala rimliga avtalsenliga löner UTNYTTJAR fattiga kvinnor från tredje världen som tvättar, lagar, passar barn och hundar osv och som själva har fått lämna sina egna barn i hemlandet. Vad har vi för människosyn? Var finns vår moraliska kompass? Människornas lika värde, har ni hört talas om det?

Tillbaka till flyktingmottagandets regleringssida som gör att gamla släktingar vägras upphållstillstånd eller personer som inte kan bevisa sin identitet vägras tillstånd. Och världen där ute ser inte ut som här i Sverige med skatteverket som man kan ringa till och be om personbevis och id-handlingar som lätt går att fixa i vilken bank som helst. Vi har det såååå bra. Och vi fattar såååå lite om hur illa andra kan ha det. Vi säger att vi har inte råd, men förklara för mig hur länder som Pakistan har råd att ge skydd åt mångdubbelt fler flyktingar än Sverige. Sverige är inget fattigt land. Inte heller något annat europeisk land heller. Vad håller vi på med egentligen? George Joseph bad oss att börja förändringsarbetet hos oss själva. Vi måste vara medvetna om detta först innan vi kan göra förändringar i vårt närområde. Vi kan inte göra allt men om alla gör lite så summan blir fantastiskt mycket.

Inga kommentarer: