20 december 2011

Dagens besök i Vallentuna Ridklubb i Veda gav mig en hel del nya tankar och funderingar. Exempelvis hur majoriteten förvaltar ansvaret med underhåll och skötsel av kommunens egna fastigheter oavsett de är uthyrda eller inte? Hur ser samarbetet med föreningslivet ut? Ser majoriteten de fördelar och UTVECKLINGSMÖJLIGHETER med samarbetet med föreningar eller uppfattas det som en belastning? Vad är majoritetens ambition när det gäller föreningslivet och idrott? Vilken bild av Vallentuna vill man förmedla och VARA AKTIVT MED att skapa?
Ridhallen i Veda. Inomhus är det mörkt trots att belysningen är på. De befintliga fönstren ger inte tillräckligt med ljus under de allra mörkaste vintermånaderna. Ett tips från ridklubbens ordförande var att måla väggarna vitt. Att se över belysningen överhuvudtaget kan vara aktuellt. Det är faktiskt många av kommunens yngre invånare som vistas i de här lokalerna flera gånger i veckan.Stallbyggnaden ser ståtlig ut.Och visst blir man charmerad av stallidyllen med grankvistar i juletid och stallkatten...och av sparvarna som kvittar så glatt uppe i taket men sedan börjar man titta närmare på och märker att...golvet behöver akut rustas upp. Inte bara på ett ställe utan man ser tydligt att det finns många som har använt och använder dessa lokaler. Skaderisken för barn, unga och de anställda är stor. Vi ska inte glömma bort hästarna heller.Den här bilden talar sitt tydliga språk. Någonting måste göras! Det krävs siffror och olika förslag snarast så att vi kan politiskt ta ställning till hur vi ska agera.För jag vill att ridverksamheten som är kanske den viktigaste kännetecken (förrutom runstenar) för vår kommun ska blomstra och utvecklas så att allt fler ungdomar, barn och funktionshindrare kan hitta en härlig fritidssysselsättning som ger både socialt gemenskap, motion och uppfostrar till en ansvarfull medmänniska. Vilken kombination! Här i bilden Malin Hamilton med sin otroligt vackra häst.

























































































2 kommentarer:

Anonym sa...

Jättebra Jaana! Men ridsporten i Vallentuna är mer än Veda. Finns flera andra ridskolor och de flesta ryttare bekostar sin idrott helt själva utan någon hjälp från kommunen.

Något Vallentuna kommun skulle kunna hjälpa ALLA med som nästan inte kostar något alls är en satsning liknande den som Värmdö har gjort. De har bl a något så simpelt som en hemsida med alla träningar som ordnas i kommunen. Och är även på andra sätt ett stöd för dem som rider eller driver ridverksamhet.

Jaana sa...

Bra idé somm vi ska ta med oss i fortsatt planering.(S) har det som en grundläggande målsättning att barn och ungdomar ska kunna utöva det fritidsintresse de önskar oavsett tjockleken av föräldrarnas plånbok.
När det gäller Veda så är mitt huvudsyfte att markera att majoriteten ägnar sig åt kapitalförstörning av kommunens fastigheter när Vedas ridlokaler inte underhålls ordentligt.
/Jaana