17 december 2011

Ja, vad gör vi med dessa riskkapitalbolag som finns idag inom bl.a. vården och skolan? Danska Axcel är ett av riskkapitalbolag som äger 90% av aktierna i John Bauer-skolorna. Axcels verksamhetsidé är: "Axcels mål är att genom värdeskapande åtgärder skapa större vinst i sina bolag". Bonussystem finns för företagsledningen för att motivera högre vinst.

Alltså hur går detta ihop med målsättningen i skolan? Skolan dit det mesta av våra skattepengar går på kommunnivå. Tänk hur passande det har varit med skolans "eget arbete" och " eget ansvar" pedagogisk period där de mindre seriösa skolföretag har ersatt delvis pedagogisk personal med datorer och självstudier. Och sedan undrar hela Sverige att hur kommer det sig att elevresultaten sjunker och allt fler inte klarar av gymnasiet.

Läraren är skolans viktigaste resurs! Om man börjar snåla på den fronten så syns konsekvenserna ganska omgående. Och på det förlorar både individen och hela nationen. Det vore dumt, mycket dumt att göra.
Nu sitter Sveriges ledande politiker och funderar på hur ska de reda ut detta härva med riskkapitalbolag, vinstintresse, sjunkande skolresultat och ett läraryrke som är allt mindre populär. Vakna landets ljushuvuden! Börja agera! Ni ställer krav på lärare, nya krav varje termin men när börjar ni ställa krav på de som står bakom lärare, kommuner och vinstdrivande företag?
Ni skyller på fel grupp. Ge lärare möjlighet att utföra sitt jobb, tid, lön och adekvat utbildning. Se till att skattepengar hamnar på rätt ställe och jag hjälper er, det är inte Jersey. Hur många andra yrkesgrupper har en liknande arbetsmiljö som lärararna har? Löneläget med 10000kr lägre än andra motsvarande yrken när man jämför längden av utbildningen. Jag medger att förbjuda övervinster löser inte hela skolproblematiken men att åtgärda det som vi vet är felaktigt är en början och ta sedan itu med kommuner. Mer pengar löser inte heller allt, mer styrning och tydlighet kan bidra till bättre resultat.

Inga kommentarer: