29 december 2011

Kommunen har skickat sitt svar till Länsstyrelsen om hur arbetet med bostadsförsörjningen fungerar i Vallentuna kommun. Vi (S) anser att kommunen inte uppfyller lagens krav på bostadsförsörjningsplan. Nu har kommunen jobbat så fiffigt med denna skrivelse att det blev ingen politisk behandling överhuvudtaget utan allt skrevs i delegation och undertecknades av kommunalrådet. Bekvämt för majoriteten som slipper våra reservationer men dåligt för kommunen i stort för det blir ingen förbättring på detta område heller om vi inte kommer på ett sätt att lyfta fram det igen. Det blev ju avslag på kommunfullmäktige när vi föreslog att kommunen skulle arbeta fram en bostadsförsörjningsplan enligt Boverkets/Länsstyrelsens rekommendationer Sigtuna kommun har en exemplaristisk plan precis utifrån de kriterier som önskas kan.
Om det vore så att översiktsplanen och bostadsbyggnadsprognosen skulle ersätta bostadsförsörjningsplanen så skulle inte lagstiftarna ägna sin dyrbara tid på att hitta på en annan variant på samma sak. Den allra viktigaste skillnaden på Vallentuna kommuns prognoser och översiktsplan jämfört med bostadsförsörjningsplanen är att hela bostadförsörjningen ska bygga på analys om vilka behov det finns i kommunens olika delar när det gäller bostäder. Idag finns inte ett blekaste tanke åt det hållet. SÅ även om det byggs i kommunen så är det inte säkert att det är just det som behövs mest. Min lilla gissning är att det finns brist på mindre bostäder och att det finns brist på hyresbostäder i Vallentuna. Det är INTE RIMLIGT att det tar 6 år att få en hyresrätt i kommunen. Sociala bostäder finns inte heller tillräckligt.
Jag undrar om Länsstyrelsen kommer att godkänna Vallentuna kommuns redovisning av bostadsförsörjningsarbetet. Och även om de skulle märka att kommunen inte uppfyller lagens krav, vad kan de göra då? Och Vallentuna moderaterna vet det och slipper anstränga sig att bygga för alla, inte bara för dem som har råd att köpa sin villa.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det kan ju vara så att Alliansen inte vill ha människor som bor i hyresrätter för att det är de som troligtvis inte röstar "rätt". I ombildningens kölvatten har röd/grön politik backat.

Jaana sa...

Det är alldeles sant! Visst finns det politiska orsaker till att under moderaternas senaste ca 20 år i Vallentuna har inga hyresrätter byggts. Vallentuna utesluter viss sorts människor helt. Våra ungdomar bor längre hemma än genomsnittlig ungdom i landet för det finns inte någonstans att flytta till.
Jag förstår att i vissa kommuner kan ombildningar vara berättigade men i Vallentuna finns det inte mer än 200 hyresrätter av ca 11000 bostäder= 3% om inte ens det. Här finns ingen valfrihet på bostadsmarknaden.

Anonym sa...

Vi kan kalla det social rensning, nästan som etnisk rensning...

Uno Sköld sa...

Konkret, vad föreslår vi? Har ni kollat mitt förslag, nu även med tanke på diskussion om förlängning av Roslagsbanan.

Jaana sa...

Uno, vi återkommer med förslag inom kort.